My lovely Followers

Followers

Monday, July 1, 2013

Ujian

Hi another 4 paper! *lelambai tangan sambil buat muka tak rela*

Yeahh itu dia, ada lagi 4 paper lagi menanti..sob sobbing...
So far 2 previous paper not bad...alhamdulillah Allah permudahkan segalanya

Apa yang saya nak share hari ni adalah about ujian..

Maksud ujian kat sini bukan lah exam tu, but ujian that given from Allah s.w.t..

Setiap manusia tak kira lah whether dia Islam or not tak kan terlepas dari ujian dariNya... whether kita ni student, or dah bekerja.. tak kan terlepas..kenapa? Allah s.w.t sayang sangat kat hambaNya, thats why Dia bagi kita ujian untuk kita kuat, untuk kita belajar berusaha...

Pernah tak kita fail exam kita cakap,

" alhamdulillah.. Allah bagi aku gagal supaya lepas ni aku tak leka..supaya aku tingkatkan usaha.. "

or kita cakap

"aku dah usaha kot, dah doa banyak-banyak tapi still tak lulus, buang masa je lah"

Manusia ni memang lalai, kadang-kadang tak sedar semua benda yang terjadik ada hikmah yang Allah rencanakan untuk kita ni....Allah kenal hambaNya dengan baik..so, Dia tahu kita punya tahap tempuh ujian tu sampai mana...Allah tak kan membebankan hambaNya melampaui kekuatan mereka..


Saya pun kadang-kadang if something happen tertanya-tanya, "why all this happen to me" "apa yang Allah nak tunjukkan pada aku"... tapi kita comfort hati kita dengan cakap, semua ni ada hikmahnya... jangan berhenti berdoa, solat sunat and after a few days, kita akan nampak hikmahnya depan mata...

Kalau kita lemah, first thing to do.. kembali pada Allah...Percayalah, Allah sumber kekuatan utama manusia...mengadu semua padaNya, Dia pendengar yang baik. trust me.. kalau mengadu kat manusia, theres will be another perception from that people to us,  our story might be know by other people.. so, mengadulah pada Allah

Jadilah manusia yang tak berhenti bergantung harap pada Allah, biarkan mereka manusia yang lain mengenepikan kamu as long as Allah tak mengenepikan kamu... Sahabat yang baik tak pernah mengenepikan kamu, sahabat yang baik tak pernah menjaja cerita kamu pada orang yang lain, sahabat yang baik tak pernah menganggap yang buruk pada kamu...

Dalam mencari sahabat yang baik, kita akan menempuh pelbagai dugaan... tapi penghujungnya akan manis, insyaAllah... biarkan kita keseorangan, asalkan apa yang kita lakukan tak melampaui batas batasNya....

insyaAllah pasti ada jalan...


Struggle hard for my first exam for degree, wish me luck my sahabat... as long as we put our effort, insyaAllah Allah will ease everythings

sincerely from my heart
NAMN
Salam