My lovely Followers

Followers

Thursday, January 31, 2013

Degree Degree

Alhamdulillah masing-masing dah tahu dah dapat sambung degree course ape and kat mana....


And alhamdulillah juga sebab saya dapat first choice and kampus? err agak complicated di situ..actually saya dapat kampus UiTM Jasin..tapi tapi tapi disebabkan that campus tak siap lagi..maka bermastautinlah kami di UiTM Shah Alam...yeahhh!!


Memang ramai lah bebudak CS yang dapat UiTM Jasin like me! so memang esaited tau kamek ni sebab jumpa balik bebudak ni kat sana balik...tapi mengikut fikiran secara logik, kampus tu belum siap sepenuhnya...so mungkin bila kitorang  dah habis belajar baru kampus tu siap..so kirenya saya ni warga shah alam lah kan?? \0/


And once again alhamdulillah sebab Yana and Zira osoo dekat Shah Alam...shuke shuke shuke...tapi zira memang kampus tetap.tapi tak ape lah kan..asalkan dapat jumpe balik...kan?harap2 bila dah sama campus lagi ni or friendship tak kan terputus lah kan.hope sangat okayh~


So, another chapter in my life has begin..bila dah dapat first choice haruslah letak full effort kan? in sya Allah...semoga segalanya dipermudahkan olehNya...dugeun dugeun lah jugak kan sebab boleh ke saya bawak multimedia ni? tapi seperti semester1 diploma..soalan yang sama saya fikirkan tapi alhamdulillah grade on time CS kan? so haruslah yakin saya boleh bawak multimedia..apa-apa pun kita kena usaha dan tawakal..

this!

Ahha, kepada yang tak dapat sambung degree or kepada yang masih belum masanya sambung degree janganlah memandang kami sebagai menunjuk-nunjuk or saja nak buat korang down..for sure kitorang bangga dengan result ni.usaha kitorang time diploma ni lah hasilnya...so open ur mind and terimalah segalanya dengan terbuka...araso? 


So apa yang harus buat lepas ni??

  1. Medical check up
  2. Akaun SSPN
  3. Apply PTPTN

Ape lagi ape lagi? takut je tertinggal benda benda penting tau....tapi kawan2 saya di FB semuanya jenis yang saling mengingati tau...good for us..heee


Ok rasanya itu je lah nak update...nanti ada cerita saya story morry lagi ok? =)


"Man Jadda wa jadda"


until then see ya next post!

with love, 
NAMN
Salam



Saturday, January 26, 2013

::Al-Fatihah::

Semalam laman sesawang saya diselubungi suasana pilu, sedih... pemergian seorang sahabat UiTM Segamat..budak batch saya .Masa saya baca tweet bebudak ni.saya just sedekahkan al-fatihah je lah..but then bila saya scroll scroll tl..baru saya tahu siapa arwah tu..


Yup saya pernah nampak dia..bukan sekali dua..tapi selalu kat kampus dulu..dia and girlfriend dia..diana.. Mungkin semua pon tahu diorang ni sentiasa sama-sama..mana ada arwah, kat situlah ada diana..at first saya lebih kenal diana tu, then selalu nampak dia dengan arwah..tak tahu nama pon..


Bila berbicara tentang nyawa ni..tiada siapa boleh membantah..ini kerja Allah, sudah tertulis sipolan ini meninggal dunia di tarikh sekian sekian...Bercakap memang lah mudahkan? tapi hanya orang yang terdekat tahu apa rasanya? jujur saya cakap ,saya belum pernah merasakan perasaan tu..alhamdulillah setakat ni orang-orang yang dekat dengan saya semuanya still alive...semoga semakin dipanjangkan umur...amin..


Bila TL semakin dipenuhi dengan berita tentang pemergian arwah..saya rasa saya jadi semakin dekat dengan arwah..menjadi sebak bila terkenangkan, menjadi sedih bila baca orang berbicara tentang arwah.. Oh lupa, arwah meninggal sebab excident..sekarang ni ramai sangat dah meninggal sebab excident, kadang-kadang boleh buatkan kita jadi trauma nak drive..opss drive for those yang ade car license lah kan..bagi saya ni yang ade motorcycle license je pon lagi lah berderau bila dah berada atas jalanraya tu... but i strongly believe in Allah, jika sudah tertulis ajal..ketika tidur pon Allah boleh tarik kan?..


berbicara tentang ajal..saya ada baca satu kisah tentang saat-saat kematian seorang  mujahidah ni..subhanAllah, saat-saat kematian dia tu...terlampau tenang, segala perkara yang bakal berlaku dia pautkan kebergantungan kepada Allah..setiap perkara yang berlaku dia sentiasa husnu zon dengan sang pencipta....Allah Allah Allah..maka in sya Allah syurga lah tempat beliau...



Kita sebagai peminjam nyawa yang Allah beri ni haruslah bertanggungjawab sepenuhnya...jangan rosakkan ia dengan benda-benda lagha...penuhi ia dengan ibadat-ibadat..in sya Allah...jika terlalu sukar untuk menjadi yang terbaik, cukuplah dengan meninggalkan yang dosa...sentiasa tetapkan dalam fikiran.."Aku ni dijadikan Allah hanya untukNya..tak ade sebab lain"..so cara hidup kita sentiasalah mengikut syariat...in sya Allah kita sentiasa dilindungi olehNya...


Mari kita sedekahkan Al Fatihah kepada saudara Ahmad Shaznuriman dan Saudari Siti Hajar binti Ahmad Sabir




Until then sampai sini je ye..

Imam Ghozali: “Yang Terdekat Dengan Kita di Dunia Ini Adalah Kematian”



With Love,
NAMN
Salam

Thursday, January 24, 2013

PEMBUANGAN yang disyukuri

Hey uolls...sihat ke idok?alhamdulillah kalau sihat, kalau tak sihat cepat-cepat gi makan ubat ok? good girl


Ha, akhirnya sampai lah masanya untuk saya bercerita...now i'm officially resigned from my job.. should i proud or shame? actually not resign..maybe lebih baik saya istilahkan sebagai diberhentikan..what diberhentikan atau bahasa kasarnya dibuang kerja! yeah itu lah nasibku....usaha baik saya selama ini untuk bertahan kat company tu at last dilayan macam sampah..yup sampah...


sedih? down? mestilah semua tu saya rasa..terlampau down sampai saya fikir teruk sangat ke saya..at the end i try to be positive thinking...it's not my fault...it's their fault, sebab memang tu tujuan mereka.. memang from the first day they not accepting me as their new officemate..i can feel it...yeah mestilah saya kena husnu zon, tapi obvious sangat bila saya buat salah satu office marah, then orang lain buat salah they just calm down je...

SO,...saya bersyukur atas pembuangan ini...pepagi boleh bangun gi jogging, memalam tak payah tidur cecepat...yeah i love my life now! and for sure tak sabar tunggu result degree keluar..hope dapat multimedia lah kan...seriously!


Until then thats all...see ya next post ye..

With love,
NAMN
Salam

Saturday, January 19, 2013

Nice song: It's jumuah-raef


*Raef-It's Jumuah (Lyrics)*

5 am waking up for Fajr,
Gotta make Wudu,
Gotta pray my Sunnah.

Gotta make ghusl,
Gotta clip my nails,
Looking outside,
The sun is rising.

Up the sky,
And everybody's rushing,
Gotta get down to the Masjid,
Gotta say salam to the Imam.

Sitting in the first saff,
chilling in the back saff,
Gotta make my mind up,
Do it the prophet did.

It's Jumuah, 
Jumuah,
Gotta make Dhikr on Jumuah,
Everybody is looking forward to Mercy, Mercy.

Jumuah, 
Jumuah,
Gotta make Dhikr on Jumuah,
Everybody's looking for do the ajr.

Miswaking, miswaking,
(Yeah!)
Miswaking, miswaking, 
(Woo!)
Pray, pray, pray, pray,
Gotta read Suratul Kahf.

12:45 the Imam on the minbar,
Talking about something like Fiqh of Zakat, 
There's whispering, chattering from the crowd,
Don't they know that is haram?

I stand up, he stand up for his vouncer,
Stop for the Iqamah Tisollah,
Foot to foot, shoulder to shoulder,
Just don't step on me.

Sitting in the first saff,
chilling in the back saff,
Gotta make my mind up,
Do it the prophet did.

It's Jumuah, 
Jumuah,
Gotta make Dhikr on Jumuah,
Everybody is looking forward to Mercy, Mercy.

Jumuah, 
Jumuah,
Gotta make Dhikr on Jumuah,
Everybody's looking for do the ajr.

Miswaking, miswaking,
(Yeah!)
Miswaking, miswaking, 
(Woo!)
Pray, pray, pray, pray,
Gotta read Suratul Kahf.

It's Jumuah, 
Jumuah,
Gotta make Dhikr on Jumuah,
Everybody is looking forward to Mercy, Mercy.

It's Jumuah, 
Jumuah,
Gotta make Dhikr on Jumuah,
Everybody is looking forward to this Mercy.

Kematian dekat dengan kita

Morning uollss...why morning? sebab saya update ni after subuh...mengikutkan pada plan asalnya sepatutnya nak pergi jogging pagi ni, tapi semalam lupa pulak pada kaki saya ni yang cacat sementara akibat jatuh kat office semalam..so terpaksa lah dicancelkan niat tu..hihi


Korang-korang...pernah tak korang terfikir macam mana lah agaknya cara kita mati nanti kan? saya selalu terfikir,sebab accident ke? subhanAllah takutnya bila fikirkan...ye lah amalan yang sedia ada ni rasa macam belum cukup je...

Sekarang ni pun banyak je kan kita dengar tiba-tiba je salah seorang member kita ni dah kembali ke rahmatullah..kebanyakannya sebab accident...salah satu tanda kiamat ialah ramai orang mati mengejut.. accident ni bukan kita boleh jangka kan, kadang-kadang kita bawak motor dah rasa paling betul dah, then another pemandu yang tak betul yang boleh menyebabkan kita terlibat sama...fuuhhh, jauh-jauhkan lah dari accident..actually semalam masa nak pergi dinner with my family , on the way tu ternampak dua accident, satu accident tu motor masuk bawak kereta..sangat-sangat mengerikan bila fikir...='(



Then baru baru ni, ada seorang saudara terdekat saya meninggal bukan sebab accident atau penyakit but sebab terkena buatan orang...astaghfirullahalazim...tak tahu lah nak cakap apa kalau hal yang berkaitan dengan benda-benda halus ni..actually, saya tak percaya with that kind of 'thing' tau..but bila benda macam ni dah terjadi saya jadi terfikir kenapa lah mereka ni menggunakan ilmu-ilmu macam tu untuk bermain dengan nyawa orang..mungkin mereka terlupa pada sang pencipta yang di atas sana...DIA yang mengatur ajal dan maut..in sya Allah , balasan yang setimpal Allah sudah merencanakan...



Rasulullah s.a.w pon berpesan kepada umatnya untuk sentiasa meningati kematian, so that kita sentiasa memperbanyakkkan amalan kita ni untuk  sentiasa bersedia menghadapi kematian yang kita sendiri yang tak tahu bila tarikhnya..wallahualam..



bersediakah kita menghadapi kematian? tepuk dada tanya iman...

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Orang pintar ialah sesiapa yang memuliakan dirinya serta membuat persediaan untuk kehidupan selepas mati, sementara orang bodoh ialah sesiapa yang membiarkan dirinya mengikut hawa nafsu tetapi mengharapkan cita-citanya dikabulkan oleh Allah."(Riwayat At-Tirmidzi)



until then see ya next post


with love
NAMN
Salam

Friday, January 18, 2013

Sabar 1/2 dari iman!

hey ya akhi and ukhti!

tahukah anda sabar tu apa? as a muslim sabar tu tersangatlah penting kan kan kan.. sampaikan sabar tu diletakkan taraf separuh daripada iman..nampak tak pentingnya tu?

tapi tapi tapi kan...kita ni manusia biasakan? bohonglah kalau kita boleh bersabar sepanjang masa.. sampai satu tahap mesti meletus kan tahap kesabaran tu...haaaaa...


yeahh tu yang sebenarnya saya nak cerita ni..opss not cerita but sharing.. for a 2 month i'm already 'sabar' dengan karenah-karenah officemate saya tu kan..i'm always comfort myslf by said 'sabar yanti, diorang ni bukan muslim, tunjukkan orang islam tu baik'..then itu yang saya lakukan.. tak pernah tinggikan suara or whatever lah...mengikut je telunjuk mereka-mereka...

but but, setiap manusia tu ada kekurangan kan? same goes to me..kekurangan saya ialah saya ni cuai.. maybe bukan cuai, but tersangat cuai..sampaikan satu tahap saya sendiri menyampah dengan tahap kecuaian ni...huh! then maybe sebab tu lah officemate macam agak kurang senang dengan kerja saya kot..ok foine-foine..dah nak berhenti dah, now i always count the last day for working there..

now already ada new chinese clerk sebab saya dah bagi resign letter..first of all i think everything gonna be okay lah kan sebab 'that' new clerk just only 18 y o..tak de lah terniat nak bully, just fikir we'll be close maybe..^^

first day she working, tengok macam ok je lah sebab 1st day kan..but dah pandai online dalam office, terang tang-tang pulak tu kan...then another day macam dah nampak perangai sebenar dia sebab time nak isi barang dalam lori, dia SANGAT suka mengarah ok! and sangat-sangat cerewet...saya memang paling BENCI orang cerewet ni..since dulu lagi ok..but then saya just sabar je lah..

yang sangat disgusting tu sebab dia 'newbie' ok! ofcourse lah barang-barang semua dia tak tahu..tapi dia acting like dia yang kerja lama then me kat situ...barang naik lori, she just sit on the chair then she said 'hey, itu barang apa?'..'hey, you pergi kira lah?'ok saya sangat tension ok..sebab i'm the kind of person yang tak boleh terima arahan daripada orang yang saya rasa tak layak bagi arahan...

then tadi petang, saya tunggu some barang ni naik lori sebab barang tu kecik, so kalau tak tunggu then nanti terlupa saya yang kena marah..at the same time, 9 box of kerusi naik lori jugak..saya dah pandang dia dah masa tu, then tengok dia tengah tengok barang tu naik..so saya assume dia tengah kira lah kan..but then dia tanya saya 'hey barang tu naik betul ke cukup 9 kotak?' then saya cakap 'la, bukan you ke yang kira?' i just cakap tu dalam nada yang biasa je..sebab fine lah kalau dia tak kira, saya boleh pergi dekat lori tu and suruh baisap tu kira balik...tak pasal-pasal tetibe dia cakap 'you duduk sini, lepas tu you tak kira?!' seiously dia tengking saya! omaigod 'DIA.TENGKING.SAYA' 

memang saya kaku masa tu, plus bengang sebab pekerja store memang tengok kitorang that time..then saya just pergi dekat lori tu dengan niat nak kira..lepas tu jai nampak muka saya berubah and dia suruh baisap kira balik..then saya cakap dengan jai 'saya nak pergi toilet jap'...otw ke toilet tu dah menyembur dah air mata ni...bukan sedih kena marah..tapi maruah saya macam dipijak-pijak oleh budak baru tu!..

thennn saya terus ambil beg and balik!

eh macam terpanjang pulak cerita kan..tapi seriously bengang gila tau! kalau korang apa korang rasa? sakit hati kan...sepanjang saya kerja kat situ, even orang yang layak marah saya pon. tak pernah tengking tau..memang tercalar maruah saya..silap saya layan dia terlampau baik!

ok now saya dah cool down dah..in sya Allah...now cuma fikir cepat-cepatlah habis kerja ni...


korang doakan saya kuat ye untuk menghadap mereka-mereka ni...kuma-oe!


Allah swt berfirman dengan maksudnya : ”wahai orang-orang yang beriman bersabarlah kamu dan kuatkan

until then see ya next post!

with love
NAMN

Salam

Saturday, January 5, 2013

Nak sangat sangat

Tertarik dengan satu pic dekat FB ni...






Ya Allah
Kalau dia memang jodohku, jodohkanlah
tapi kalau bukan jodohku, jodohkanlah jugak.
Jika dia tidak berjodoh denganku, maka jadikanlah kami jodoh..

Kalau dia bukan jodohku, jangan sampai dia dapat jodoh yang lain
selain ku
Kalau dia tidak bisa dijodohkan denganku, jangan sampai dia dapat jodoh yang lain..
Biarkan dia tidak berjodoh sama seperti diriku

Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh, jodohkanlah kami kembali..
Kalau dia berjodoh dengan orang lain, putuskanlah! 
Jodohkanlah denganku
Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain, Biar orang itu ketemu jodoh yang lain dulu
dan kemudian jodohkan kembali dia denganku
amin





Sahabat saya cakap, doa macam ni mana tau dimakbulkan Allah..Allah tu kan maha mendengar...tapi ada comment from ustaz cakap mana boleh doa putuskan hubungan orang, memang part tu je lah yang saya rasa tak patut... tapi macam comel je kan doa macam ni....tapi tapi tapi jodoh tu kan rahsia Allah....^^


tu je nak share, until then see ya next post



"Bila tiba masanya, Allah akan datangkan jodoh tu sendiri...tak perlu nak mencari sangat.. 
sebab Allah dah aturkan pertemuan yang paling manis untuk kita dan <3 dia <3...in sya Allah"


with love, NAMN
Salam

Tuesday, January 1, 2013

Blog berwajah baru?

Menyesal or tak ni?

keconfusean berlaku di sini...actually tujuannya untuk meringankan blog, padahal memang sayang sangat2 dengan interface blog before ni..tapi tak pe lah, yg penting pengisiannye..



ok tu je nak update..

with love, NAMN
Salam