My lovely Followers

Followers

Monday, October 14, 2013

Pengorbanan

Alhamdulillah tergerak hati nak mengUpdate blog. Berbulan-bulan dah tinggalkan dunia blogging, insyaAllah cuba istiqomah mengupdate blog pulak lepas ni...can i? Moga dipermudahkan.. ^^


First of all selamat hari raya aidiladha......wiwiwiwi...alhamdulillah berkesempatan merasa raya haji tahun ni, tapi sebenar-benarnya nak merasa raya haji tu dengan menunaikan rukun islam ke 5 tu... Kena berlipat kali gandakan doa ni...insyaALLAH

Bila bercakap pasai raya haji ni, semua mesti pikir pasai korban kan? korban lembu lah. kan kan kan?
So, apa pengorbanan yang kita dah buat sempena raya haji ni?

Bukan nak cakap pasai pengorbanan yang saya dah buat. Tapi tetiba nak bersharing pasai orang yang mula berhijrah ke jalanNya ni.

Apa yang nak dikaitkan dengan korban? 

JENG JENG JENG

Untuk berhijrah ni memang nampak berat, kena korbankan masa lalu.
First ,hok yang ganas and 80% kawannya lelaki (bagi akhwat) kena lah korbankan kemesraan tu. Kena jaga ikhtilat rapi rapi.

"Dah tu tak kan nak putus kawan macam tu je?"

Idok lah begitu, islam ni Allah dah sediakan garis panduan dalam segala hal. Berkawan dengan berlainan jantina boleh, tapi tapi bila perlu saja. Selagi mana sesuatu hal tu masih boleh di'settle' kan dengan sahabat yang sama jantina. toksah lah gatai-gatai pi tanya yang berlainan jantina. 

Macam firman Allah yang bermaksud: "Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya ia perbuatan yang keji dan seburuk-buruk jalan (yang ditempuh oleh seseorang)" (al isra',32)

Tapi, jujur saya cakap berdasarkan pengalaman sendiri, amatlah susah nak berhijrah dari segi menjaga ikhtilat ni.. kena berjuang sungguh2 menjaga, sebab diri dah terbiasa dengan lelaki. (Dahulu) Bila dah berhijrah, kadang-kadang terlajak jugak perbualan yang lagha dengan lelaki ni. 

but wait, uolss yang melihat, please be husnuzon, because bukan mudah. Bagi mereka masa untuk betul-betul menjaga. Sebab jujur saya cakap memang susah.


Second, korbankan baju lama dan ongkos

Manusia ni tak lah dilahirkan terus punya iman tebal kan, ada zaman ranapnya. Bilamana Allah turunkan hidayah, takde siapa boleh tolak. Time tu lah baru menyesal sebab baju yang ada semua ketat-ketat which is tak menutup aurat dengan sempurna.  So, apa jadi pada baju tu? terpaksa derma dekat orang, tak pon baju lawa-lawa bawak pi tidoq je lah.ihiks

Then pasai ongkos pon kena korbankan, sebab pakaian yang menepati syarak tu agak mahai lah. Sebab? syurga kan mahal..^^,  serious sebelum berhijrah, saya fikir baju labuh-labuh, tudung labuh-labuh tu murah je, sebab tak de siapa nak pakai(nauzubillah). tapi selepas tu baru saya tahu hakikat yang sebenar.

"Dah tu kalau tak de duit tak leh berubah?"

Boleh saja dong, kalau setakat pi kelas, pakai je lah baju kurung. tak kan lah baju kurung hangpa pon stok ketat-ketat kan.. Tudung tu, pinkan kebawah saja, kalau pin ke atas memang lah singkat jadinya, tak dapat nak tutup aurat dengan sempurna kan? 


Third, perception from others.

Uwaaaa... ini yang terpaling lapanbelaspulohratus berat. Bukan semua orang tu berfikiran positif, lagi-lagi kita ni jenis rock2 kapak time zaman jahiliyah, sekali bertudung labuh, berjubah..fuyyooo.. memang terperanjat lah mereka-mereka. 

Sebab tu lah kita kena mula-mula sekali cakap

"Ya Allah, aku berubah keranaMu, permudahkan jalanku"

InsyaAllah Allah permudahkan, and buat pekak je telinga dengar apa mereka cakap. ingat, Allah first. And Allah lah yang menilai kita, bukan radio-radio karat itu.


Fourth, korbankan masa


Allah menguji hambaNya untuk melihat samaada mereka benar-benar berhijrah kernaNya atau kerna manusia. Jika kernaNya, Allah melihat dari segi kita luangkan masa, 

sanggup ke kita tinggalkan assignment berlambak untuk 5 minit bersolat
sanggup ke kita tinggalkan bantal dan tilam, untuk bertahajud kernaNya
sanggup ke kita tinggalkan hujung minggu untuk berada di taman syurga.

lagi-lagi bagi student, memang banyak pengorbanan yang WAJIB kita buat. Sebenarnya kalau kita berkira-kira meluangkan masa pada Allah, mungkin masa yang kita tak korbankan tu akan jadi sia-sia
sebagai contoh, kita study, tapi satu apa pun tak lekat.

Tapi mungkin kalau kita luangkan masa demi Allah, masa yang singkat berbaki dah cukup untuk kita faham apa yang kita study.

 InsyaAllah kita sama-sama laburkan masa untuk Allah, sebab kan Allah yang bagi kita masa (umur) hidup kat dunia ni.. :)


So, bukan senang orang nak berhijrah..walau hari-hari kita dok ceramah kat depa pon. belum tentu depa nak berubah, mungkin depan kita je berubah, belakang kita still melakukan maksiat.

Sebab hidayah tu milik Allah, Allah akan beri pada sesiapapun tanpa mengira masa. Tapi janganlah hangpa buat donno je tak sembahyang, tak tutup aurat. alasan ?"tak sampai hidayah".. melampau naaa...

Biar susah susah kat dunia ni, sebab kita nak goyang kaki kat syurga sana...insyaAllah..

With Love, 
NAMN

Salam





Tuesday, August 6, 2013

Dah nak mai dah

Hai hai hai...lama dah tak hapdet blog ni...pasainya online guna phone, bila dah kat umoh ni.. super duper malas nak on laptop ni...
 

Ha ye saya kat umoh dah, cuti sem wee wee wee...adush banyak benda basi dah ni... ye saya tengah cuti sem, and result dah keluar dah powng...alhamdulillah syukur dengan result sebegitu, sebab at first pikir memang repeat 1 subject ni sebab study last minute plus time final tak boleh nak jawab sangat...tapi kuasa Allah siapa boleh tolak kan? Pasai tu lah bila kita rasa kita dah usaha, sentiasa berdoa dengan Allah...berdoa sepenuh hati dan sedetail-detailnya sebab mana mungkin Allah nak tolak doa hambaNya yang bersungguh sungguh kan?...weeee





oh yea, how your ramadhan? alhamdulillah siapa-siapa yang dapat istiqomah solat terawih tu... yang dapat khatam al-quran pon alhamdulillah...saya tak sempat, sob sob...insyaAllah, kalau Allah sempat pertemukan saya dengan ramadan akan datang, cuba berazam khatam al-quran...semoga dipertemukan...aminn..


ha berbalik pada tajuk entry ni..apa yang dah mai dah ni?ni ha syawal nak mai dah! tapi ramadan pulak mahu tinggalkan kita....sedihhhh...



So, moga-moga syawal ni kita istiqomah kan amalan-amalan masa ramadan kita, yang baru start solat malam dek kerana mengejar lailatulqadar, istiqomah kan after ramadan pon begitu...hok yang dah belajar tutup aurat dengan sempurna time ramadan tu, jangan jadikan raya ni sebagai pesta berfesyen.... teruskan menutup aurat..

___________________________________________________________________________________
*Jangan lupa buat puasa enam nanti, raya-raya jugak..pahala jangan lupa gather...
*Solat jangan tinggal. paham dah, kalau time beraya ni, kita leka waktu tu berjalan,  yelah dek sebab beraya sakan kan..so kena  pastikan solat tu pun terjaga, barulah perjalanan kita dijaga oleh Allah..:)
*Elakkan tabaruj iaitu berhias berlebih lebih....toksah lah make up over sangat, nanti ambil wuduk payoh nak hilang...
*Jaga pergaulan. Time raya ni, sedare mara mulalah berkumpul...seronok! tapi ingat, hok yang sepupu lelaki (bagi perempuan) jangan lah dok pegang-pegang... dok dekat-dekat pun toksah..lebih baik berjaga-jaga kan?
*Beware bila nak salam...hok ni payoh sikit, sebabnya..kadang-kadang orang tua ni suka menghulur. lagipun susur galur keluarga panjang berliku-liku..so untuk elakkan kekeliruan ataupun dapat dosa...salam dengan yang perempuan je, yang lelaki-lelaki ni paham lah kot nanti...weeeee
___________________________________________________________________________________



insyaAllah kita sama-sama try jadikkan bulan syawal ni satu lagi bulan yang memperkuatkan kita untuk berhijrah...amin...



Until thenn see ya next post
With Love,
NAMN

Monday, July 1, 2013

Ujian

Hi another 4 paper! *lelambai tangan sambil buat muka tak rela*

Yeahh itu dia, ada lagi 4 paper lagi menanti..sob sobbing...
So far 2 previous paper not bad...alhamdulillah Allah permudahkan segalanya

Apa yang saya nak share hari ni adalah about ujian..

Maksud ujian kat sini bukan lah exam tu, but ujian that given from Allah s.w.t..

Setiap manusia tak kira lah whether dia Islam or not tak kan terlepas dari ujian dariNya... whether kita ni student, or dah bekerja.. tak kan terlepas..kenapa? Allah s.w.t sayang sangat kat hambaNya, thats why Dia bagi kita ujian untuk kita kuat, untuk kita belajar berusaha...

Pernah tak kita fail exam kita cakap,

" alhamdulillah.. Allah bagi aku gagal supaya lepas ni aku tak leka..supaya aku tingkatkan usaha.. "

or kita cakap

"aku dah usaha kot, dah doa banyak-banyak tapi still tak lulus, buang masa je lah"

Manusia ni memang lalai, kadang-kadang tak sedar semua benda yang terjadik ada hikmah yang Allah rencanakan untuk kita ni....Allah kenal hambaNya dengan baik..so, Dia tahu kita punya tahap tempuh ujian tu sampai mana...Allah tak kan membebankan hambaNya melampaui kekuatan mereka..


Saya pun kadang-kadang if something happen tertanya-tanya, "why all this happen to me" "apa yang Allah nak tunjukkan pada aku"... tapi kita comfort hati kita dengan cakap, semua ni ada hikmahnya... jangan berhenti berdoa, solat sunat and after a few days, kita akan nampak hikmahnya depan mata...

Kalau kita lemah, first thing to do.. kembali pada Allah...Percayalah, Allah sumber kekuatan utama manusia...mengadu semua padaNya, Dia pendengar yang baik. trust me.. kalau mengadu kat manusia, theres will be another perception from that people to us,  our story might be know by other people.. so, mengadulah pada Allah

Jadilah manusia yang tak berhenti bergantung harap pada Allah, biarkan mereka manusia yang lain mengenepikan kamu as long as Allah tak mengenepikan kamu... Sahabat yang baik tak pernah mengenepikan kamu, sahabat yang baik tak pernah menjaja cerita kamu pada orang yang lain, sahabat yang baik tak pernah menganggap yang buruk pada kamu...

Dalam mencari sahabat yang baik, kita akan menempuh pelbagai dugaan... tapi penghujungnya akan manis, insyaAllah... biarkan kita keseorangan, asalkan apa yang kita lakukan tak melampaui batas batasNya....

insyaAllah pasti ada jalan...


Struggle hard for my first exam for degree, wish me luck my sahabat... as long as we put our effort, insyaAllah Allah will ease everythings

sincerely from my heart
NAMN
Salam

Monday, June 24, 2013

Dakwah it's true way of life

How are you my beloved sahabat? alhamdulillah...kalau sihat... :)

Minggu ni usrah saya pasal kepentingan berdakwah dan diselitkan dengan topik yang berkait rapat iaitu Amar Maaruf Nahi Munkar....

Dakwah ni bahasa senangnya mengajar, mengajak atau menyeru lebih mendalam kepada islam....

contohnya begini je lah

"Esok puasa jom"
"Jom solat, masuk waktu dah ni"
"Jangan lah buat macam tu, tak baik lah"

Nampak macam biasa kita buat, tapi tu sebenarnya satu usaha untuk kite berdakwah...it's simple right?
Tak semestinya nak berdakwah ni kena pakai jubah warna hitam, tudung hitam , berpurdah...bawa al-quran dan memulakan ayat dengan

 "Ingatlah wahai manusia, sesungguhnya kau harus puasa pada esok hari, kerana itu merupakan sunnah nabi"

Takut orang yang mendengarnya jadik makin menjauhi kita, no no no..thats not the way, dakwah tu universal asalkan masih berteraskan al-Quran dan as-sunnah...

Kenapa kita perlu berdakwah?

Sebab ia merupakan sunnah Rasulullah s.a.w. Rasulullah dulu berdakwah selama 23 tahun..
Sampaikan Rasulullah.s.aw pernah berpesan, بلغوا عني ولو آية "Sampaikanlah dariku walau satu ayat" nak menunjukkan betapa pentingnya dakwah tu dan nak menunjukkan dakwah tu kita boleh buat dengan cara yang mudah.

Bila berdakwah ni, expectation kita mestilah mereka menerima apa yang kita sampaikan tu..tapi andai kata mereka tidak menerima pun ia tak menjadi masalah.. sebab Allah tidak tanya kenapa mereka tidak terima dakwah kita..tetapi Allah akan tanya adakah kita sampaikan dakwah tu..which is tanggungjawab semua orang islam.

Dalam usaha berdakwah, janganlah fikir semuanya sentiasa akan manis sebab Rasulullah s.a.w semasa berdakwah pun banyak halangan..kita ni apa lagi? kita ni tak sekuat nabi, tapi tahap kesabaran tu mesti sentiasa di kawal..

Uslub berdakwah tak semestinya mesti kat masjid, islam tu universal..kat mana-mana pun boleh berdakwah.. tambah pula lagi sekarang merata laman sosial which is memudahkan untuk daíe -daie untuk menyampaikan. Contoh medium nya, facebook, youtube... tapi bila kita nak buat benda baik, memang orang ni iri hati ataupun mereka berprasangka buruk dengan kita..kita jangan cepat melatah bahkan ambil sifat Rasulullah s.a.w yang sentiasa tenang walaupun dicaci, diherdik..

"Aku tak perfect, belum masanya untuk aku berdakwah"

Kalau semua manusia menunggu menjadi sempurna sebelum menyampaikan dakwah, maka tak berkembanglah islam tu.. sebab tiada manusia yang perfect.. Sebab tu kita selarikan sambil menyempurnakan diri kita, sambil kita berdakwah...berdakwah buat cara yang paling kita mampu...sentiasa percayakan yang Allah sentiasa bersama dengan kita..insyaAllah jalan dipermudahkan..



Berdakwah tu tanggungjawab orang islam. Adakah kita sudah berdakwah? tepuk dada tanya hati... ^^


Thanks for reading

With love,
NAMN
Salam.

Tuesday, June 18, 2013

Cover aurah?Simple and easy! ^^

 "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." (Surah An-Nur:31)

Dalam ayat kat atas ni, dah dinyatakan dengan clear nya perintah menutup aurat untuk perempuan...
Kenapa kita nak membantah lagi?

Yeah saya admit, dulu pun saya macam tu..bila saya fikir-fikir balik, saya tak dapat nak fikir kenapa saya tak tutup aurat dengan sempurna dulu...takde sebab yang nyata... semuanya sebab Syaitan yang berjaya mempengaruhi saya, dan mungkin saya tak berapa nak didedahkan dengan peringatan-peringatan penting berkaitan menutup aurat...

Kepala

Menutup aurat tu which is melabuhkan tudung menutupi dada, menutupi dada, menutupi dada...kenapa saya taip sampai tiga kali? sebab saya rasa benda ni penting....menutupi dada tu senang kan? katakanlah pakai handsock dengan stokin tu panas, rimas...tapi pakai tudung menutupi dada tak de lah merimaskan pon kan? so apa lagi yang  nak di bahaskan? tudung perempuan semua sama, at least bidang 45, kenapa ada yang pakai melabuhkan di bahagian dada? and ada pulak sengaja pin tinggi di bahu? kepada siapa nak ditayangkan?




Tak perlu pakai tudung labuh bidang 60, 45 pun dah memadai...dan janganlah sengaja mewujudkan bonggol ketika pakai tudung, rambut tu boleh disimpul rapi tanpa mengikat tinggi tinggi kan?

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-



Nauzubillah min zalik, tak kan sebab bonggol tu kalian mahu menempah tempat ke neraka, benda mudah tak perlu disukarkan..

Aurat di tangan

Semua pun dah tahu, bahagian tapak tangan kita tu je yang bukan aurat..dah elok cantik manis pakai baju lengan panjang, tak moh lah tarik ke atas lengan baju tu..aurat lah yunkk..^^, mungkin betul panas..tapi cuba biasakan diri biarkan ia tak ditarik, percayalah akan terbiasa tak lama lagi...macam mana nak terbiasa kalau kalian tak try..ye dok?



Kaki comel
Kesian kaki comel kita tu berbelang-belang kan dek sebab pakai slipar then terdedah dekat matahari..apa kata pakai stokin, confirm dah tak berbelang dah kaki kita..elok je tertutup dalam stokin...mesti comel nanti!




Apa yang Allah perintahkan tu, tak pernah menyusahkan...setiap benda ada hikmahnya...contoh?


  1. Kalian pergi masjid, dan nak sembahyang jemaah..tapi telekung yang disediakan sudah tiada.. tak pe, pakaian kalian dah lengkap untuk dibawa solat
  2. Keluar pergi mall dengan kawan-kawan, ada sekumpulan lelaki lepak, percayalah kalian tidak akan dikacaunya...
  3. Lelaki dengan sendirinya menjaga batas dengan anda, no touching-touching.

Nak dibandingkan dengan mujahidah yang bertempur di medan perang, apalah kita ?
So, kita berjihadlah menjadi muslimah sejati, tiada istilah pintu hati belum terbuka... kalau ditakdirkan anda mati esok? sempat tak nak menutup aurat? oh ya sempatlah ketika dikapankan... tapi bukan itu yang kita mahu kan?sooo..

AYUH MENUTUP AURAT! 



STOKIN MAHAL!
HANDSOCK MAHAL!
JUBAH MAHAL!
TUDUNG MAHAL!
NIQAB MAHAL!



bersabarlah sayang, jangan pernah merungut sebab SYURGA ITU MAHAL! tapi kita kekal didalam sana...^^



Sincerely from my heart to my sayang-sayang..
NAMN
Salam

Thursday, May 9, 2013

Berfoya-foya

9 May dah...lamanya tak hapdet bloggg..erk lame ke? ye lah selalunya seminggu sekali, but now almost 3 week dah kan..

Ok-ok berhenti merinduiku sebab i'm here! *ok muntah please*

Cerita mana yang patut aku bongkarkan ye? ha about PWTC!

Seperti semua orang tahu hari tu ada pesta buku antarabangsa kat PWTC, actually memang setiap tahun ada benda alah ni..tapi sebelum ni kan saya ni orang kampung yang duduk di rumah usang di corok pinggiran kampung.. ok yanti tolong berhenti merepek.hmm..Cerita pendeknya before ni kan dekat muar, after that dekat segamat pulak.. dalam mimpi pun tak pernah terfikir nak pergi pesta buku ni suatu masa dahulu..

Then nak jadikan cerita, zira ajak pergi pesta buku ni, before event ni start lagi zira dah ajak dah.. so memang dah rancang awal lah nak pergi pesta buku ni kan..dah dekat shah alam kan, memang sawan meroyan lah kalau tak pergi...

1 May 2013 hari ini dalam sejarah..cewahh.. saya dapat jugak merasai pengalaman pergi ke pesta buku ni.. *bangga kembang kempis hidung*...kitorang pergi at first naik bas, then bila dah sampai pasar seni naik lrt pulak...

Orang gila buku pergi pesta buku, can u imagine that? elak tak sawan je kat situ dek kerana excited tengok buku-buku yang seakan memanggil manggil untuk membelinya...tapi disebabkan saya ni seorang yang JIMAT, terdapat kekangan lah dalam membelinya...kalau boleh memang nak beli semua, tapi banyak kali pesan kat diri sendiri.. "Kawal nafsu yanti, kawal nafsu" ...an hoyeahhhh dapat mengawalnye!! SEDIKIT... heee...

Sebenarnya main point nak pergi pesta buku tu sebab nak jumpa Hilal Asyraf......mahu tak giler scroll home facebook asyik dia update dia sentiasa kat pesta buku tu...memang dah sampai sana nak jumpa Hilal Asyraf tu jadik tujuan utama lah!..tapi carik punya carik tak jumpa..sob sob...memang masa tu rasa macam mental down lah..isk isk...

saya beli 4 je kot buku, ok teruk kan dah lupa?sebab cerita pun dah basi kan.. apa yang best pasal pesta buku ni, rasa syok je membeli sebab sejuk mata memandang kawasan dalam PWTC tu, 90% bertudung labuh... rasa macam selamat lah, sebab rasa macam betul-betul berada di negara Islam... i'm proud to be there at that time...:)



rasanya tu je kot nak update buat masa ni, i'm too busy this weekend, dengan nak buat lambakan project..fuuu fuuu *lap peluh*..in sya Allah next time i update lagi kayh...



With love, NAMN
Salam




Thursday, April 11, 2013

Happy!

Alhamdulillah berjaya menyempatkan diri menghapdet blog..

one question! blog ni bosan tak? *bosaaaannnn*

Tiba-tiba terfikir, is it okay cerita pasal my life? sebab memang tu mulanya tujuan wujudkan blog ni..

hmm hmm mungkin angkat diUpgrade kan blog ni dari pelbagai segi..in sya Allah..^^

I love my degree's life!

Alhamdulillah atas nikmat Allah yang satu ni...

Sangat bersyukur sebab berjumpa dengan naqibah yang akan membimbing kami sahabat-sahabat supaya tidak lalai di bumi Shah Alam ni..thanks to Fauzani yang bertungkus lumus membantu saya untuk membuat usrah kat sini.. already 3 week berhalaqah, and i'm to happy with this USRAH.. as a student bohonglah kan kalau tak busy, tapi terasa ketenangan tu bila kita spend satu masa untuk mentarbiahkan diri kita, membasuh hati kita dengan makanan rohani..in sya Allah seimbanglah pelajaran dunia, dan akhirat kite..^^



Saya berjaya melangkah satu step untuk menjadi wanita lemah lembut! yeahhh...haha..seriously memang payah sebenarnya nak menjadi wanita 'permata yang dicari'ni...lagi-lagi dari seseorang yang 19 tahunnya mempunyai majoriti kawan lelaki..siapa lah tu?.. sebab dah terbiasa cakap kasar, bercakap sentiasa nak mengusik orang..ayoyoyo...mungkin sahabat-sahabat yang sekelas anggap saya ni pemalu kan? *kekening*..  teruskan lah anggapan macam tu, sebab saya dalam proses menjadi golongan tu..meh meh bantu saya ye.. =D



Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah ukhwah between classmate pon dah terikat, mungkin need more time untuk hilangkan keAWKWARDan nya tu..tak pe tak pe..take your time...we need each other to complete our life kat sini kan? so, marilah kita merapatkan jurang antara kita...hihi



Belajar belajar belajar...sambil belajar sambil berdakwah..can we? ilmu agama sangat cetek dalam diri ni, saya bukan datang dari sekolah agama, bukan dari sekolah berasrama...saya cuma seorang hamba Allah yang baru jumpa jalan ke maha pencipta..Kekuatan yang saya ada sekarang adalah sahabat sahabat saya... kalau saya salah, tegur saya..i love my sahabat..so, marilah kita saling mengingati each other tentang yang maha esa...


cerita sampai sini dulu lah ye...



until then see ya next post..

with love, NAMN
Salam

Friday, March 29, 2013

A day with bestfriend

Alhamdulillah berjaya melalui another week, so ahad ni genap lah sebulan bergelar degree's student..

tapi bukan degree lagi yang ingin diceritakan, but about one of the slave of Allah...siapakah? 

tadaaaa~~

Nama diberi Siti Hazirah binti Abdul Rauf..

Serious talk, she was super duper friend i've meet..dia lah orang pertama yang saya kenal masa diploma dulu..at night the day before class,ada perjumpaan kos cs..then masa dalam dewan tu dia duduk sebelah saya, then bila saya tanya dia kelas apa? she said csd1s2..so same with me lah, that time saya excited lah kan sebab dah jumpa member nak gi kelas sesama.. \0/.. dari situ lah kitorang start kenal..part 2 kelas sama-sama, part 3, part 4, part 5, and our friendship lasted until degree, and in sya Allah till jannah

Dia sangat-sangat manja and mengada! and at the same time, dia lah yang paling matang, always positive thinking..sentiasa buat orang sekeliling selesa dengan dia, i'm so jeolous tau bila tengok dia sangat cepat mesra dengan orang... ^^,..she was a good listener...setiap apa yang dia cakap, tak pernah buatkan orang terasa..tapi maybe ade kot sikit..=p

Dia jugaklah yang sebenarnya menjadi punca perubahan saya semakin mendekati yang maha esa..even if ada sebab lain, tapi that time masa saya buat keputusan untuk berubah, dia ada dengan saya pada masa tu dia baru balik dari umrah..dengar dia bercerita tentang rumah Allah, kisah-kisah rasulullah buat saya semakin rasa ingin mengikut jalanNya dengan betul...dia lah yang sentiasa ada, support saya buatkan saya rasa perubahan saya ni satu keputusan yang betul..in sya Allah..

 “Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.”

Semalam saya hangout dengan dia! first pergi seksyen 14 because have something to do there, then dah balik bilik, petang kitorang pergi join first of usrah untuk degree ni...alhamdulillah dapat buat keluarga baru kat sini... =)..

Then berjalan satu uitm dengan dia...so tolak tambah campur bahagi..sangat-sangat happy semalam sebab dah lama tak menggila dengan dia...i love her so much! uhibuki fillah ya hazirah!...kalau saya kena pindah ke jasin, tak tahulah macam mana nak menghadapi dunia degree tanpa makcik ni.. sob sob..='(


'Aku tahu aku keras kepala, degil, suka merapu, kasar tapi izinkan aku menjadi sahabat kau hingga ke syurga..in sya Allah..."


until then see ya next post...




"Kawan adalah kawan bila kita boleh bercakap tanpa berselindung, tiada rasa janggal bila berdua, merindui bila berjauhan..memberikan sokongan bila terjatuh dan berbual dan bergelak rasa macam tiada orang lain di situ..=p"




with love, NAMN
Salam


Tuesday, March 19, 2013

USA

Alhamdulillah akhirnya berkesempatan update blog!

cup cup, bukan berkesempatan..actually laptop baru pulih dari koma yang teruk!
At first saya pergi hantar laptop untuk format, tup-tup kedai tu cakap harddisk dah corrupted... and now dah pulih sepenuhnya..in sya Allah..tapi sedih sangat sebab everything dalam laptop dah hilang..

backup?
before format memang nak buat backup pon, tapi laptop  saya dah worst giler sampai tak boleh nak paste dah...harapan masa format tu dia save lah local d..tapi bila dah tukar hardisk ni ha harapan tinggal harapan je lah....gambar-gambar diploma since part 1 everything hilang! sadis...sob sob


bukan itu yang diceritakan dalam entry ni...

so nak cerita pasal apa? opkos lah nak cerita pasal my degree's life..

Alhamdulillah almost 3 week berjinak-jinak dengan UiTM Shah Alam...yup, i'm honestly said UiTM Shah Alam sangat-sangat besaaaarrr....bayangkan nak pergi kelas je, macam pergi berjogging peluhnya...for sure lah cuaca sekarang teramat panas kan, cuma kalau kat segamat tak de lah sepanas kat shah alam ni.. and dalam seminggu adalah 2-3 kelas yang jauh tempatnya, mula-mula sampai tersesat-sesat carik kelas... sekarang still sesatsesat jugak..haha

Classmates?
Still dalam prosess pengenalan...seriously susah sangat nak unite dengan diorang...biasalah kan, semua memang dah ada kawan since diploma, and masing-masing ada yang dari kelantan, perlis..so bahasa tu macam membataskan lah kitorang nak mix..in sya Allah hujung sem nanti unite lah kitorang.. =)


Subject?
Hmmm....saya kena ambil 3 subject yang dah pernah ambil dekat diploma dulu, this sem kena hadap data struct and OS...next sem hadap networking pulak...data struct tu seriously rindu kelas dengan miss fisya.. sebab lain gila cara ajar kat sini, and it became more complicated...

Serious talk, pembelajaran diploma dengan degree lain..maksudnya dari segi lecterur tu, kebanyakan lecterur diploma memang faham apa yang diorang ajar, tapi degree ni, bukan lah lecterur tu tak terangkan, tapi saya ni yang tak boleh paham..tak tahulah mana silapnya...hope bila dah lama kat sini, otak dah boleh terima lah...

Currently missing segamat soo much....everything about segamat better then here...tapi haruslah terima kenyataan saya dah pon berada di tempat baru, suasana baru, kawan baru...saya kena cuba sedaya upaya sesuaikan diri kan? *anggukangguk*


In sya Allah, will try the best!..=)



"Menjadi sempurna adalah mustahil, apa yang penting sentiasalah melengkapi sesama sendiri"



until then see ya next post!
with love , NAMN
Salam



Tuesday, March 5, 2013

Degree...^^

New life..new room..new environment...

First of all sangat-sangat bersyukur sebab diberi peluang memegang title as degree's student...alhamdulilahh...

So how my life now? Setakat ni in sya Allah happy sebabnya my rumet is my besties yooo! Sebilik dengan yana and zira...Faham tak perasaan balik kelas pon tak tension duduk bilik bcoz we always cheer up each other...hope akan berterusan smpai habis sem lah, sebab awal2 sem ni lan still ber'honeymoon'... Ngee~~

Classmate? Coursemate? Coursemate saya from US only 6 person, ika,ifa , cikin ,anas ,nasrul and mee~ and diorang juga lah jadik classmate saya...the rest tak kenal laa...mungkin beberapa minggu lagi akan kenal..^^

Degree's life memang agak survive lah, saya pon dah dapat rasa tekanan bila nak susun jadual..nak buat PC.. And yang paling stress kena ambil subject yang dah ambil masa diploma, dan bertambah stress bila subject tu adalah subject yang saya agak lemah,lepas pon cukup cukup makan je...*sigh*

Berharap sangat everything gonna be ok...in sya Allah

P/s:sorry kalau ade kepelikan pada entry ni, sbb update pkai fon..ngeee~

Until then see ya next post!

With love,NAMN
Salam

Friday, February 22, 2013

Taa Yaa Raa..TAYAR!

                         
                            TAA                                YAA                           RAA



Finally di rumah juga....saya pergi ke mana? jeng jeng jeng

perhatian! post ini sangatttt panjang...



Since before final exam of last sem for cs diploma's student, saya dah plan dengan member-member nak pergi holiday before sambung degree...lokasi belum confirm that time sebab tak tahu nak pergi mana..mengikut perancangan yang planning ni saya, zira, yana, nashriq, tasya and fatin..


then bila dah habis final..we've decided nak pergi genting sebab sejuk and fun..so mula lah pesan kat diorang simpan duit for holiday lah..then tak lama tu fatin cakap dia tak pergi sebab tak de duit...dah mula spoil lah kat situ..tapi tak pe lah... awal-awal bulan 2 zira and yana pulak cakap tak jadi pergi.....i? sedih lah bestie tak pergi..sobsob...tapi benda dah plan lama kan, tak kan nak cancel...then, fadh cakap nak join us..so, currently 4 person lah yang pergi kan? kira ok lah tu ada couple memasing kan...


one day before the day, fadh cakap tak jadi pergi...argh sudah,memang tak boleh nak buat apa lah kan..pergi tetap pergi...


then this thursday bersamaan dengan 21st of february saya bertolak dari muar jam 9.30 pagi...supposedly saya nak turun kl sentral, but driver cakap bas tu turun pudu..Allah.. so, bila dah sampai pudu tu, saya ambil lrt pergi ke masjid jamek, and tukar train ke kl sentral...seriously saya takut salah naik train, masa tu memang redha giler lah..sebab first time naik lrt..nasib baik nashriq guide..then, alhamdulillah sampai juga kl sentral..then meet up with tasya! berborak lah pepanjang while waiting for a princess peluh, nashriq...haha...


bila nashriq dah sampai tu first thing haruslah memenuhkan perut dulu, kitorang choose burger king for our lunch...then we took bas to genting at 2.30 pm...


Only take less than one hour..tapi sampai ke tempat cabel car je lah, ramai giler orang masa beratur nak naik cable car tu...



rasa macam perjalanan yang amat panjang dalam cable car tu, maybe sebab terpaksa senyap dalam tu sebab foreigner semua senyap macam kitorang ni dalam library..=.='

and at last sampai jugak Genting Highland, kitorang sampai around 3...first of all haruslah check in hotel dulu..oh yeah, hotel we already booked before came,First World Hotel so prosess nya agak mudah je lah, lepas ambil kunci bilik...


jyeahhh!!then check in! bilik nya sangat-sangat puas hati...RM128 per night...kira worthwhile sesangat lah..bila dah jumpa katil, faham-faham lah apa yang kitorang buat kan? tidur!

after maghrib, kitorang siap-siap sebab nak meround dekat indoor game..cuaca? sejuk hingga ke tulang belikat wokk...3 lapis baju saya pakai that time..disebabkan kitorang pergi hari biasa, orang tak de lah ramai..so, game yang kitorang nak main pon tak payah beratur pepanjang...

CNY show..kita still CNY ke? =.='

lepaking at mcD while waiting for 4d cinema..

glow in the dark bowling...

Lepas dah penat jenjalan kat dalam, kitorang keluar dari hotel pulak...subhanAllah sejuk yang teramat sangat! kabus saja yang penuhh...


bila dah penat berlari-lari di parking lot, buat video! ketawa macam tak de esok...kitorang pon balik bilik...rasanya almost 3 am jugak lah kitorang tidur..sebab? tak boleh tidur...ngeee


2nd day! wohooo....i'm woke up at 6.15, sejuk ya teramat...even dah pakai blanket pon terasa sejuknya...bila saya keluar bilik nak ambil air kat water dispenser, jengah ke luar tingkap....tak nampak apa-apa sebab kabus, bilik kitorang pon tingkat 21 kan, memang patut pon..

then mandi tengok tv...around 10 dah siap kemas dan bersedia nak check out...bila dah check out, first pergi cari tiket balik..tapi tak dapat beli sebab time dah nak naik bas baru boleh beli..then terus kitorang beli tiket ke outdoor game...anddddd...


here we are!!!

after dah letak barang-barang kat locker...tahap excited naik dengan lajunya....tasya and nashriq sangat awesome sebab saya rasa puas sangat sebab diorang pon tak takut nak naik segala macam keextreman game kat sini!

almost all of the game, kitorang dah naik..cuma yang biase-biase tu kitorang tak naik..gambar yang kat dalam theme park still dekat nashriq..so tak banyak yang ada pada saya..tapi still nak share jugak...





romantik tak kami? haha...penat sebenarnya..



The best memory ever! mereka sangat awesome and giler..alhamdulillah...then pukul 5 kitorang keluar dari theme park and got bus to going back..bas tu berhenti dekat stesyen titiwangsa..satu lagi masalah bagi saya sebab nak kena pergi tbs pulak...and once again nashriq guide saya, tapi kena lah rajin-rajin bertanya pada orang sekeliling kan...

bila dah sampai TBS, beli lah tiket ke muar..tapi pukul 10 malam je ada! sedih betul...masa tu baru pukul 8pm, so terpaksa beli and saya stay kat surau sementara nak tunggu tu...fuuu~~

and alhamdulillah sampai jugak rumah....^^

so thats my story...panjang? kannn...haha..thanks for reading guys! 

ommo, its only a week before contuining study again! wish me luck guy! love u'll..xoxo


With love, NAMN
Assalamualaikum.













Tuesday, February 19, 2013

90% done!

Tik tok tik tok tik tok



Allah, sekejap je rasa baru dapat result diploma...alih alih sekarang  less than 2 week before sambung study balik...sudah bersediakah?


secara fizikalnya..alhamdulillah 90% already done...

Stock makanan settle
Stationary done
Medical check up done
Ptptn done

em em em ape lagi ye? ha cuma yuran dengan things yang kena photstat tu yang tak settle lagi..malas boleh tak nak pergi photostat? almaklumlah transport yang ada kat rumah hanyalah kereta, disebabkan car lisence belum dapat, memang tak bergerak lah ke kedai jawabnya...


Ha, tadi saya on twitter then my bestie, yana tweet one pic ni... at first saya online guna phone je, because that time saya dekat bandar baru balik beli tiket...so, tak boleh nak zoom picnya..so bila sampai rumah je, saya terus online guna laptop then terpapar this!






masa baca ni memang bersyukur sangat-sangat sebab dapat jugak baucer buku...alhamdulillah..yeahh! in sya Allah akan digunakan sebaik-baiknya....



Ha tadi bercakap pasal persediaan fizikal..tapi mentally dah ready ke? so far tengah usha-usha subjects yang bakal dipelajari....and sudah semestinya cuba memupuk mupukkan minat yang dah sedia ada toward this course....


Sebelum melakukan sesuatu, jangan pernah bercakap susah kan? in sya Allah try to open up my mind 100%...and kurangkan merungut, sebab merungut ni sebenarnya membuatkan kerja kita bertambah rasa beban...semoga Allah permudahkan urusan saya, kamu dan kamu...>_<


Nanti kita kita kita jumpa dekat USA ye! Seronok rasanya dapat jumpa balik budak budak US! semoga ukhwah yang terjalin antara kita semakin kuat bila still berada bawah kampus yang sama ye!


p/s:
USA sf Uitm Shah Alam
US sf Uitm Segamat

until then see ya next post ya, in sya Allah

"When we know how to be grateful, there's no reason for us to say life is unfair because until today, Allah has given us everything we need"



with love, NAMN
Assalamualaikum



Wednesday, February 13, 2013

Review:novel "Perempuan Lindungan Kaabah"

Hai uolls...

ha, hari tu saya pergi jenjalan dengan akak saya..not really jenjalan actually...nak pergi bank in duit ke account yuyun lah kan...then, perginya pulok dengan akak kan...tak kan lah just nak bank in kan? so fikir fikir nak window shopping je lah kat wetex parade tu....


but then, kitroang singgah bookstore...then, saya tetiba terfikir nak beli buku Biografi Muhammad, cari punya cari punya cari takde.....cari buku baru Hilal Asyraf pun tak jumpa jugak...then pergi ke ruangan Islamic Novel, belek punya belek terjumpa novel "Perempuan Lindungan Kaabah"..saya tertarik dengan tajuk novel tu...tapi tak baca sinopsisnya lagi, sebab saya memang jenis tak suka baca sinopsis novel untuk mengelakkan tahu jalan cerita...Masa tu hati dah tertarik dah, tapi seboleh -boleh tak nak beli sebab  nak jimat...

then last-last minute laju je tangan ni ambil novel tu pergi kaunter..then masa tengah beratur tu..akak tayang kat saya novel "Suami Aku Ustaz"...memang nak beli novel tu sebab ramai cakap novel tu best..then saya pegang terus nak beli dua dua sekali...hahaha..tamaknya awak yantie!
 



So ceritanya, saya dah habis baca novel "Perempuan Lindungan Kaabah" tu...and seriously novel tu sangat best...bagi saya lah ..sebab setiap orang mempunyai citarasa memasing kan..

novel tu memang lah pasal married people, but the thing that made this novel interesting is penulis selitkan unsur-unsur dakwah...bukan sedikit, tapi banyak sangat...subhanAllah, sambil membaca sambil bertambah-tambah ilmu saya..dan semakin timbul kesedaran saya terhadap-Nya...Alhamdulillah....

serious talk, baca lah novel ni...sebab Best lah! huhu....mintak-mintak lah saya dapat baucer 1 Malaysia tu....sebab i love reading! huhu...


until then see ya next post!

with love, NAMN
Assalamualaikum


Thursday, January 31, 2013

Degree Degree

Alhamdulillah masing-masing dah tahu dah dapat sambung degree course ape and kat mana....


And alhamdulillah juga sebab saya dapat first choice and kampus? err agak complicated di situ..actually saya dapat kampus UiTM Jasin..tapi tapi tapi disebabkan that campus tak siap lagi..maka bermastautinlah kami di UiTM Shah Alam...yeahhh!!


Memang ramai lah bebudak CS yang dapat UiTM Jasin like me! so memang esaited tau kamek ni sebab jumpa balik bebudak ni kat sana balik...tapi mengikut fikiran secara logik, kampus tu belum siap sepenuhnya...so mungkin bila kitorang  dah habis belajar baru kampus tu siap..so kirenya saya ni warga shah alam lah kan?? \0/


And once again alhamdulillah sebab Yana and Zira osoo dekat Shah Alam...shuke shuke shuke...tapi zira memang kampus tetap.tapi tak ape lah kan..asalkan dapat jumpe balik...kan?harap2 bila dah sama campus lagi ni or friendship tak kan terputus lah kan.hope sangat okayh~


So, another chapter in my life has begin..bila dah dapat first choice haruslah letak full effort kan? in sya Allah...semoga segalanya dipermudahkan olehNya...dugeun dugeun lah jugak kan sebab boleh ke saya bawak multimedia ni? tapi seperti semester1 diploma..soalan yang sama saya fikirkan tapi alhamdulillah grade on time CS kan? so haruslah yakin saya boleh bawak multimedia..apa-apa pun kita kena usaha dan tawakal..

this!

Ahha, kepada yang tak dapat sambung degree or kepada yang masih belum masanya sambung degree janganlah memandang kami sebagai menunjuk-nunjuk or saja nak buat korang down..for sure kitorang bangga dengan result ni.usaha kitorang time diploma ni lah hasilnya...so open ur mind and terimalah segalanya dengan terbuka...araso? 


So apa yang harus buat lepas ni??

  1. Medical check up
  2. Akaun SSPN
  3. Apply PTPTN

Ape lagi ape lagi? takut je tertinggal benda benda penting tau....tapi kawan2 saya di FB semuanya jenis yang saling mengingati tau...good for us..heee


Ok rasanya itu je lah nak update...nanti ada cerita saya story morry lagi ok? =)


"Man Jadda wa jadda"


until then see ya next post!

with love, 
NAMN
Salam



Saturday, January 26, 2013

::Al-Fatihah::

Semalam laman sesawang saya diselubungi suasana pilu, sedih... pemergian seorang sahabat UiTM Segamat..budak batch saya .Masa saya baca tweet bebudak ni.saya just sedekahkan al-fatihah je lah..but then bila saya scroll scroll tl..baru saya tahu siapa arwah tu..


Yup saya pernah nampak dia..bukan sekali dua..tapi selalu kat kampus dulu..dia and girlfriend dia..diana.. Mungkin semua pon tahu diorang ni sentiasa sama-sama..mana ada arwah, kat situlah ada diana..at first saya lebih kenal diana tu, then selalu nampak dia dengan arwah..tak tahu nama pon..


Bila berbicara tentang nyawa ni..tiada siapa boleh membantah..ini kerja Allah, sudah tertulis sipolan ini meninggal dunia di tarikh sekian sekian...Bercakap memang lah mudahkan? tapi hanya orang yang terdekat tahu apa rasanya? jujur saya cakap ,saya belum pernah merasakan perasaan tu..alhamdulillah setakat ni orang-orang yang dekat dengan saya semuanya still alive...semoga semakin dipanjangkan umur...amin..


Bila TL semakin dipenuhi dengan berita tentang pemergian arwah..saya rasa saya jadi semakin dekat dengan arwah..menjadi sebak bila terkenangkan, menjadi sedih bila baca orang berbicara tentang arwah.. Oh lupa, arwah meninggal sebab excident..sekarang ni ramai sangat dah meninggal sebab excident, kadang-kadang boleh buatkan kita jadi trauma nak drive..opss drive for those yang ade car license lah kan..bagi saya ni yang ade motorcycle license je pon lagi lah berderau bila dah berada atas jalanraya tu... but i strongly believe in Allah, jika sudah tertulis ajal..ketika tidur pon Allah boleh tarik kan?..


berbicara tentang ajal..saya ada baca satu kisah tentang saat-saat kematian seorang  mujahidah ni..subhanAllah, saat-saat kematian dia tu...terlampau tenang, segala perkara yang bakal berlaku dia pautkan kebergantungan kepada Allah..setiap perkara yang berlaku dia sentiasa husnu zon dengan sang pencipta....Allah Allah Allah..maka in sya Allah syurga lah tempat beliau...



Kita sebagai peminjam nyawa yang Allah beri ni haruslah bertanggungjawab sepenuhnya...jangan rosakkan ia dengan benda-benda lagha...penuhi ia dengan ibadat-ibadat..in sya Allah...jika terlalu sukar untuk menjadi yang terbaik, cukuplah dengan meninggalkan yang dosa...sentiasa tetapkan dalam fikiran.."Aku ni dijadikan Allah hanya untukNya..tak ade sebab lain"..so cara hidup kita sentiasalah mengikut syariat...in sya Allah kita sentiasa dilindungi olehNya...


Mari kita sedekahkan Al Fatihah kepada saudara Ahmad Shaznuriman dan Saudari Siti Hajar binti Ahmad Sabir




Until then sampai sini je ye..

Imam Ghozali: “Yang Terdekat Dengan Kita di Dunia Ini Adalah Kematian”



With Love,
NAMN
Salam

Thursday, January 24, 2013

PEMBUANGAN yang disyukuri

Hey uolls...sihat ke idok?alhamdulillah kalau sihat, kalau tak sihat cepat-cepat gi makan ubat ok? good girl


Ha, akhirnya sampai lah masanya untuk saya bercerita...now i'm officially resigned from my job.. should i proud or shame? actually not resign..maybe lebih baik saya istilahkan sebagai diberhentikan..what diberhentikan atau bahasa kasarnya dibuang kerja! yeah itu lah nasibku....usaha baik saya selama ini untuk bertahan kat company tu at last dilayan macam sampah..yup sampah...


sedih? down? mestilah semua tu saya rasa..terlampau down sampai saya fikir teruk sangat ke saya..at the end i try to be positive thinking...it's not my fault...it's their fault, sebab memang tu tujuan mereka.. memang from the first day they not accepting me as their new officemate..i can feel it...yeah mestilah saya kena husnu zon, tapi obvious sangat bila saya buat salah satu office marah, then orang lain buat salah they just calm down je...

SO,...saya bersyukur atas pembuangan ini...pepagi boleh bangun gi jogging, memalam tak payah tidur cecepat...yeah i love my life now! and for sure tak sabar tunggu result degree keluar..hope dapat multimedia lah kan...seriously!


Until then thats all...see ya next post ye..

With love,
NAMN
Salam

Saturday, January 19, 2013

Nice song: It's jumuah-raef


*Raef-It's Jumuah (Lyrics)*

5 am waking up for Fajr,
Gotta make Wudu,
Gotta pray my Sunnah.

Gotta make ghusl,
Gotta clip my nails,
Looking outside,
The sun is rising.

Up the sky,
And everybody's rushing,
Gotta get down to the Masjid,
Gotta say salam to the Imam.

Sitting in the first saff,
chilling in the back saff,
Gotta make my mind up,
Do it the prophet did.

It's Jumuah, 
Jumuah,
Gotta make Dhikr on Jumuah,
Everybody is looking forward to Mercy, Mercy.

Jumuah, 
Jumuah,
Gotta make Dhikr on Jumuah,
Everybody's looking for do the ajr.

Miswaking, miswaking,
(Yeah!)
Miswaking, miswaking, 
(Woo!)
Pray, pray, pray, pray,
Gotta read Suratul Kahf.

12:45 the Imam on the minbar,
Talking about something like Fiqh of Zakat, 
There's whispering, chattering from the crowd,
Don't they know that is haram?

I stand up, he stand up for his vouncer,
Stop for the Iqamah Tisollah,
Foot to foot, shoulder to shoulder,
Just don't step on me.

Sitting in the first saff,
chilling in the back saff,
Gotta make my mind up,
Do it the prophet did.

It's Jumuah, 
Jumuah,
Gotta make Dhikr on Jumuah,
Everybody is looking forward to Mercy, Mercy.

Jumuah, 
Jumuah,
Gotta make Dhikr on Jumuah,
Everybody's looking for do the ajr.

Miswaking, miswaking,
(Yeah!)
Miswaking, miswaking, 
(Woo!)
Pray, pray, pray, pray,
Gotta read Suratul Kahf.

It's Jumuah, 
Jumuah,
Gotta make Dhikr on Jumuah,
Everybody is looking forward to Mercy, Mercy.

It's Jumuah, 
Jumuah,
Gotta make Dhikr on Jumuah,
Everybody is looking forward to this Mercy.

Kematian dekat dengan kita

Morning uollss...why morning? sebab saya update ni after subuh...mengikutkan pada plan asalnya sepatutnya nak pergi jogging pagi ni, tapi semalam lupa pulak pada kaki saya ni yang cacat sementara akibat jatuh kat office semalam..so terpaksa lah dicancelkan niat tu..hihi


Korang-korang...pernah tak korang terfikir macam mana lah agaknya cara kita mati nanti kan? saya selalu terfikir,sebab accident ke? subhanAllah takutnya bila fikirkan...ye lah amalan yang sedia ada ni rasa macam belum cukup je...

Sekarang ni pun banyak je kan kita dengar tiba-tiba je salah seorang member kita ni dah kembali ke rahmatullah..kebanyakannya sebab accident...salah satu tanda kiamat ialah ramai orang mati mengejut.. accident ni bukan kita boleh jangka kan, kadang-kadang kita bawak motor dah rasa paling betul dah, then another pemandu yang tak betul yang boleh menyebabkan kita terlibat sama...fuuhhh, jauh-jauhkan lah dari accident..actually semalam masa nak pergi dinner with my family , on the way tu ternampak dua accident, satu accident tu motor masuk bawak kereta..sangat-sangat mengerikan bila fikir...='(



Then baru baru ni, ada seorang saudara terdekat saya meninggal bukan sebab accident atau penyakit but sebab terkena buatan orang...astaghfirullahalazim...tak tahu lah nak cakap apa kalau hal yang berkaitan dengan benda-benda halus ni..actually, saya tak percaya with that kind of 'thing' tau..but bila benda macam ni dah terjadi saya jadi terfikir kenapa lah mereka ni menggunakan ilmu-ilmu macam tu untuk bermain dengan nyawa orang..mungkin mereka terlupa pada sang pencipta yang di atas sana...DIA yang mengatur ajal dan maut..in sya Allah , balasan yang setimpal Allah sudah merencanakan...



Rasulullah s.a.w pon berpesan kepada umatnya untuk sentiasa meningati kematian, so that kita sentiasa memperbanyakkkan amalan kita ni untuk  sentiasa bersedia menghadapi kematian yang kita sendiri yang tak tahu bila tarikhnya..wallahualam..



bersediakah kita menghadapi kematian? tepuk dada tanya iman...

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Orang pintar ialah sesiapa yang memuliakan dirinya serta membuat persediaan untuk kehidupan selepas mati, sementara orang bodoh ialah sesiapa yang membiarkan dirinya mengikut hawa nafsu tetapi mengharapkan cita-citanya dikabulkan oleh Allah."(Riwayat At-Tirmidzi)



until then see ya next post


with love
NAMN
Salam

Friday, January 18, 2013

Sabar 1/2 dari iman!

hey ya akhi and ukhti!

tahukah anda sabar tu apa? as a muslim sabar tu tersangatlah penting kan kan kan.. sampaikan sabar tu diletakkan taraf separuh daripada iman..nampak tak pentingnya tu?

tapi tapi tapi kan...kita ni manusia biasakan? bohonglah kalau kita boleh bersabar sepanjang masa.. sampai satu tahap mesti meletus kan tahap kesabaran tu...haaaaa...


yeahh tu yang sebenarnya saya nak cerita ni..opss not cerita but sharing.. for a 2 month i'm already 'sabar' dengan karenah-karenah officemate saya tu kan..i'm always comfort myslf by said 'sabar yanti, diorang ni bukan muslim, tunjukkan orang islam tu baik'..then itu yang saya lakukan.. tak pernah tinggikan suara or whatever lah...mengikut je telunjuk mereka-mereka...

but but, setiap manusia tu ada kekurangan kan? same goes to me..kekurangan saya ialah saya ni cuai.. maybe bukan cuai, but tersangat cuai..sampaikan satu tahap saya sendiri menyampah dengan tahap kecuaian ni...huh! then maybe sebab tu lah officemate macam agak kurang senang dengan kerja saya kot..ok foine-foine..dah nak berhenti dah, now i always count the last day for working there..

now already ada new chinese clerk sebab saya dah bagi resign letter..first of all i think everything gonna be okay lah kan sebab 'that' new clerk just only 18 y o..tak de lah terniat nak bully, just fikir we'll be close maybe..^^

first day she working, tengok macam ok je lah sebab 1st day kan..but dah pandai online dalam office, terang tang-tang pulak tu kan...then another day macam dah nampak perangai sebenar dia sebab time nak isi barang dalam lori, dia SANGAT suka mengarah ok! and sangat-sangat cerewet...saya memang paling BENCI orang cerewet ni..since dulu lagi ok..but then saya just sabar je lah..

yang sangat disgusting tu sebab dia 'newbie' ok! ofcourse lah barang-barang semua dia tak tahu..tapi dia acting like dia yang kerja lama then me kat situ...barang naik lori, she just sit on the chair then she said 'hey, itu barang apa?'..'hey, you pergi kira lah?'ok saya sangat tension ok..sebab i'm the kind of person yang tak boleh terima arahan daripada orang yang saya rasa tak layak bagi arahan...

then tadi petang, saya tunggu some barang ni naik lori sebab barang tu kecik, so kalau tak tunggu then nanti terlupa saya yang kena marah..at the same time, 9 box of kerusi naik lori jugak..saya dah pandang dia dah masa tu, then tengok dia tengah tengok barang tu naik..so saya assume dia tengah kira lah kan..but then dia tanya saya 'hey barang tu naik betul ke cukup 9 kotak?' then saya cakap 'la, bukan you ke yang kira?' i just cakap tu dalam nada yang biasa je..sebab fine lah kalau dia tak kira, saya boleh pergi dekat lori tu and suruh baisap tu kira balik...tak pasal-pasal tetibe dia cakap 'you duduk sini, lepas tu you tak kira?!' seiously dia tengking saya! omaigod 'DIA.TENGKING.SAYA' 

memang saya kaku masa tu, plus bengang sebab pekerja store memang tengok kitorang that time..then saya just pergi dekat lori tu dengan niat nak kira..lepas tu jai nampak muka saya berubah and dia suruh baisap kira balik..then saya cakap dengan jai 'saya nak pergi toilet jap'...otw ke toilet tu dah menyembur dah air mata ni...bukan sedih kena marah..tapi maruah saya macam dipijak-pijak oleh budak baru tu!..

thennn saya terus ambil beg and balik!

eh macam terpanjang pulak cerita kan..tapi seriously bengang gila tau! kalau korang apa korang rasa? sakit hati kan...sepanjang saya kerja kat situ, even orang yang layak marah saya pon. tak pernah tengking tau..memang tercalar maruah saya..silap saya layan dia terlampau baik!

ok now saya dah cool down dah..in sya Allah...now cuma fikir cepat-cepatlah habis kerja ni...


korang doakan saya kuat ye untuk menghadap mereka-mereka ni...kuma-oe!


Allah swt berfirman dengan maksudnya : ”wahai orang-orang yang beriman bersabarlah kamu dan kuatkan

until then see ya next post!

with love
NAMN

Salam

Saturday, January 5, 2013

Nak sangat sangat

Tertarik dengan satu pic dekat FB ni...






Ya Allah
Kalau dia memang jodohku, jodohkanlah
tapi kalau bukan jodohku, jodohkanlah jugak.
Jika dia tidak berjodoh denganku, maka jadikanlah kami jodoh..

Kalau dia bukan jodohku, jangan sampai dia dapat jodoh yang lain
selain ku
Kalau dia tidak bisa dijodohkan denganku, jangan sampai dia dapat jodoh yang lain..
Biarkan dia tidak berjodoh sama seperti diriku

Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh, jodohkanlah kami kembali..
Kalau dia berjodoh dengan orang lain, putuskanlah! 
Jodohkanlah denganku
Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain, Biar orang itu ketemu jodoh yang lain dulu
dan kemudian jodohkan kembali dia denganku
amin





Sahabat saya cakap, doa macam ni mana tau dimakbulkan Allah..Allah tu kan maha mendengar...tapi ada comment from ustaz cakap mana boleh doa putuskan hubungan orang, memang part tu je lah yang saya rasa tak patut... tapi macam comel je kan doa macam ni....tapi tapi tapi jodoh tu kan rahsia Allah....^^


tu je nak share, until then see ya next post



"Bila tiba masanya, Allah akan datangkan jodoh tu sendiri...tak perlu nak mencari sangat.. 
sebab Allah dah aturkan pertemuan yang paling manis untuk kita dan <3 dia <3...in sya Allah"


with love, NAMN
Salam