My lovely Followers

Followers

Monday, December 31, 2012

Cerminan diri

Alhamdulillah selesai sudah clearence..officially i'm already finished my diploma part!

Itu rezeki saya dapat grade on time..Allah tentukan sebegitu ceritanya untuk saya..untuk orang lain, lain pulak penentuan Allah..Allah know the best right? Tak semestinya anda extend anda tak pandai..tapi sebenarnya Allah bagi peluang untuk kita perbaiki diri kita, perbaiki pelajaran kita..  banyak je saya tengok orang yang extend tapi boleh lagi perform dari yang grade on time..contoh nye? Saya sendiri tak pernah dapat dean list sepanjang diploma ni, tapi orang extend dapat merasa DL..nmpak tak hikmahnya kat situ.. berdasarkan surah al-Qasas ayat 56:-

" Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendakiNya, dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mahu menerima petunjuk"


bersyukurlah kita diberi petunjuk oleh Allah untuk memperbaiki diri kita..sweetkan Allah? >_<

Yeah mungkin anda akan kata, "kau tak extend pandai lah kau membebel, extend try rasa perasaannya" ..yeah memang saya tak rasa perasaan tu..tapi saya pernah rasa jatuhnya..bila saya repeat paper, then perasaanya? memang down giler..tapi saya gunakan peluang yang ada untuk perbaiki diri saya, daripada D saya dapatkan A...daripada C saya dapatkan A+...itu cara kita melihat dan mempertingkatkan kejatuhan kita..bukannya bila dah jatuh sekali terus tak de semangat, then benda tu akan mengeffectkan pelajaran kita... tak baguih tu tak baguih...Usaha tu penting...thats why USAHA TANGGA KEJAYAAN..dalam bahasa arabnya pulak "man jadda wa jadda" maka sesiapa yang berusaha dia akan dapat hasilnya ,  araso? ^^



ahha ..bersempena esok kebetulan Happy New Year ea? Saya tak menyambutnya, just remember the date...for sure lah kan..jika masa tahun baru hijrah lupa untuk menghijrahkan diri kita.. cuba lah starting from tomorrow to improve ourself.. Bermula dari Allah...perubahan kita terhadap amalan kita terhadap Allah...kalau selama ni solat tu ada lopong2, berusaha lah untuk full time solatnya.. Jika selama ini lalai dengan dunia hingga lupakan akhirat, berusahalah untuk sentiasa mengingati mati.

Dari Abu Hurairah : Nabi saw bersabda, "Perbanyaklah mengingat pemutus kenikmatan, iaitu kematian." 


so, mati itu pasti...persoalannya, bersediakah kita untuk menghadapinya? selain tu, hubungan dengan manusia pon harus kita perbaiki..kalau selama ni ada menyakiti hati mana-mana pihak..cepat-cepatlah mohon maaf dan mulakan perhubungan baru...buat salah dengan Allah kita boleh bertaubat, tapi jika buat salah dengan manusia..ia akan dituntut di akhirat nanti..

Mesti korang ada azam-azam lain jugak kan? nak tembamkan pipi lah, nak cepat kahwin lah..as long as benda baik, maka berusahalah..jangan azam benda bukan bukan sudah..merana diri...huhu


Rasanya macam banyak membebel je malam ni....kenapakah? sekadar ingin berkongsi..kalau perkongsian ilmu ni ada kurangnya..tegurlah saya...hadis bantuan incik google, in sya Allah it will stay in my memories...



" Jika seseorang menegur kesalahan mu di khalayak ramai, sebenarnya dia menghinamu
tetapi jika seseorang menegur kesalahanmu secara sembunyi-sembunyi sebenarnya dia menyayangimu"

Until then see ya next post...

with love, NAMN
Salam

Saturday, December 22, 2012

20 tahun dah!

Akhirnya saya genap berusia 20 tahun semalam...bersyukur sebab masih bernafas..tapi amalan seimbang ke selama 20 tahun hidup kat bumi Allah ni? wallahualam...


Ok bercerita tentang birthday saya ni...actually tak berapa rasa sangat because semalam saya pergi pahang sebab kawan saya nikah...so sehari suntuk dekat sana je lah...

So yang first sekali wish my birthday is....!


hotlink! hahah

2nd is my sis, through phone call..masa tu saya tengah lepak dekat mamak dengan amin, then tetiba she call and tanya about shawl yang saya belikan untuk dia..then tetiba wish birthday, saya tak perasan dah pukul doblas mase tu...huhu

then teruslah banyak yang post kan wall so dah tak terkira dah siapa yang wish 3rd tapi through sms also special jugak saya rasa...

from my sis!

from my bestie! zira

also from my bestie! yana

from my pokcu!

also from my bestie! nana
























done!thanks for all the wishes...melalui sms, phone call, fb, twitter or face to face.....
yang wish ni je yang saya rasa sahabat saya...mungkin ada yang lupa tak pe..its just a birthday..
syukran!

lelaki dan perempuan boleh jadi BEST FRIEND,
yang penting jaga batas-batas pergaulan.


until then see ya next post..

with love, NAMN
Salam









Thursday, December 20, 2012

Astaghfirullahalazim...saya baru perasan entry lama2 saya agak annoying and memalukan... sibuk menclearkan fb, tapi xsedar blog banyak kejahilannya...alhamdulillah dah sedar, and semua dah revert ke draft..now presenting a clear blog! huhu


^^

with love, NAMN
Salam

Wish your happiness!

yeahh terbuka hati nak update blog akhirnya...=3

camna kerja?
Alhamdulillah sekarang ni makin bertambah2 kesabaran tu telah membuatkan beban kat bahu ni tak terasa sangat...saya selalu motivated pada diri sendiri, tunjukkan Islam tu agama baik..Buat mereka hormat individu beragama islam....saya buat apa yang saya rasa betul, dan cuba sedaya upaya tak memikirkan apa yang diorang fikir... 


Ha inilah my meja! tempat meluahkan perasaan, kebengangan dan ketensionan..

Ni lah invoice yang saya kena buat setiap hari! muak? tak juga sebab hari2 ada je mistake..=.=

Sebahagian daripada store, nampak kotak2 yang bersusun tu? tu lah yang bakal dihumban kedalam lori oleh warga-warga bangla untuk dihantar ke kedai2 perabot..amboih ayatku, poyo sungguh.. =p

my office!



Okayh okayh malas nak bercerita pasal kerja ni, sebab dah nak hantar surat resign dah..huhu...

Now tersangatlah jeles bila tengok video kawen maria Elena! sweet habis mereka tu... *cocok besi kat jantung* bukan dah kemaruk nak kawin or anything but seriously sangat2 sweet, maria elena sangat sempoi, and asfirdaus sangat hensemm! ok diam.. bukan kriteria hensem yang kita cari ye yanti. no no no! lihat pada agamanya, hartanya...araso?

Yup agama is number one! kalau tetiba datang seorang lelaki menyukai kamu kamu kamu...perkara yang perlu dititikberatkan yang paling utama sekali is agama dia..bukan islam hanya pada ic, tapi wajiblah yang wajib itu tidak tinggal..kalau dah terang-terang depan mata tak solat, boleh melepak waktu maghrib..sila ambil cop yang tertera perkataan reject and copkan di dahi beliau...hohoho


second is harta? what harta? materialistik sungguh anda ye cik yanti.... harta bukanlah bererti kereta mesti mercedes, rumah mesti banglo lapanbelasratus tingkat...maksudnya cukuplah untuk menyara kehidupan seorang isteri dan anak anak anak anak anak anak anak anak anak anak anak anak...eh berapa banyak anak daaa...tapi kalau rezeki dapat orang kaya, jangan nak menggatal nak mintak hantaran sampai berpuluh puluh ribu ye...no no no...mas kahwin tu je yang penting..^^

eh kenapa saya bercerita pasal kahwin pulak ni? oo ye maria elena ea tadi...urghh thinking bout em terus rasa jeles...seriously, cer tengok video tu lagi2 part diorang dancing masa malam tu...muka malu2 maria elena tu...urghh jeles lagi..ok malas nak mengenyam kat sini...astaghfirullahalazimm...

Sila lihat ini!




Wish your marriage till jannah! in syaa Allah...


"Orang yang bersabar, terasa kemanisannya nanti"




with love, NAMN
Salam

Sunday, December 9, 2012

Abaikan semua itu

Alhamdulillah terbuka niat nak update blog..aicehh macam ramai followers je kan... *kaki kuis2 lantai*

Maka jumaat ari tu cukup lah sebulan saya bekerja, so setakat bulan ni achano?

erm erm erm...uwaaaaa rasa macam nak hantar surat berhenti esok jugak... i tak sanggup u..*abaikan kegedikan*...sebabnya seriously memang pengalaman yang sangat mencabar bekerja dengan orang cina, always menyalahkan saya...sobsob...memang lah kadang-kadang tu saya buat salah, tapi tak perlu lah nak mengata dalam bahasa yang saya tak paham...sedih betull..

believe me, saya lebih rela berpanasan dan menahan bau busuk nepal-nepal kat store yang panas, daripada dok lepak kat office tu dengan cina-cina tu..biarlah orang nak kate ape pon...yang penting, meraka lebih baik daripada mereka...sila pahamkan sendiri ayat tu ye...hik hik

now, i reallyreally miss yuaitiem segamat...chincha!!...rindu bestie, rindu nak gi kelas, rindu nak buat esaimen, rindu nak golek2 atas katil yuaiteem, sesungguhnya katil yuaitiem lagi selesa dari katil rumah saya...haha...mesti bebudak tak grade lagi muntah kan baca statement ni.."ek eleh dah grade gegedik pulak nak miss2 segamat"...mesti dorang cakap gitu kan? believe me, after korang grade pon korang akan feel gitu....

tapi serious saya rindu mereka, dan mereka....!

tak tahulah bila saya nak ke segamat, kerja kerja dan kerja kan...fuu~~ apa boleh buat, zira ajak pergi opening ceremony 18 dec, but macam tak boleh pergi je..sebab 28 dec nak mintak cuti because for the first time nak attend my friend's wedding, die yang paling cepat kahwin...esaited kami kami...^^

Tu je nak update KOT..nanti ada masa saya update lagi ye....

until then see ya next post...^^



"Its not about 'kemaruk' but thats what i really want
please positive thinking..araso??"

with love, NAMN
Assalamualaikum




Thursday, December 6, 2012

Yang bertudung labuh...

Bertudung labuh; Hinalah!, Herdiklah, Cacilah!
Bertudung labuh; Hinalah!, Herdiklah, Cacilah!

Hinalah mereka!,
Hinalah mereka yang bertudung labuh!,
Hinalah mereka yang menutup aurat dengan sempurna,
Hinalah mereka Hamba Allah yang patuh!.

Hinalah mereka!,
Bertudung labuh hipokrit!,
Bertudung labuh hodoh!,
Bertudung labuh ketinggalan zaman!.

Herdiklah mereka!,
Hanya kerana mereka tunduk patuh kepada suruhan Allah!,
Sanggup mengenepikan nafsu yang membuak untuk memuaskan keinginan diri!,
Untuk tidak mendedahkan mahkota berharga buat tatapan nafsu si teruna.

Cacilah mereka,
Kerap kali tuduhan fitnah terus dicurahkan!,
Hanya kerana si dia bermaksiat, habis semuanya dikatakan sama!.
Stereotapsi sana sini!,
Teruskanlah!, mereka hanya ikhlas kerana Allah!.

Mereka sanggup!, sanggup berpanasan!,
Dikala teriknya matahari!,
Sanggup berpeluh hanya kerana kehadiran si dia bukan mahram!.
Memikirkan Allah dan Rasul lebih dari segalanya!.

Perlilah mereka!,
Dikatakan berlebih-lebihan menunjuk ke’aliman!,
Sedangkan mereka berusaha yang terbaik,
Tetapi dusta menjadi tafsiran!.

Satu demi satu tuduhan, hinaan, cacian saat mereka melangkah,
Mengumpat, memfitnah, mencela,
Dimanakah pergi erti kemanusiaan?
Atau lantangnya suara memekikan Amar Ma’ruf Nahi Mungkar?!,
Saat si dia melutut pada Allah, dikatakan lagak bagus!.

Dunia, dunia kini penuh dengan penipuan, kesombongan manusia!.
Kata-kata manis terus diekpresikan seindah bunyi siulan burung,
Tetapi realitinya busuk dan kotor,
Prioritinya dunia bukannya si Dia.

Hai mereka yang bertudung labuh,
jagalah akhlak mu! jangan kerana engkau seorang habis punah mereka yang lain,
janganlah engkau menganggap diri itu sempurna, luruskan niat mu!,
kerana Allah sayang pada mereka yang ikhlas dan taat pada SuruhanNya.

Hai mereka yang bertudung labuh!
Islam itu datangnya asing!,
kembalinya pun asing!,
beruntunglah kau saat kau diasingkan!,
kerana kelak kau akan diasingkan bersama Rasulullah didalam syurga!

Hai yang bertudung labuh,
Janganlah bersedih!. Janganlah berduka!.
Tabahkan hati, kuatkan Iman tingkatkan taqwa!,
Biarkan berapa banyak sekalipun longgokan manusia merendahkan anda,
Kerana ingat, disisi Allah, andalah yang tinggi dan mulia!.
Janji Allah itu pasti, dan dia Maha Menepati Janji.

Tuesday, December 4, 2012

Akhirnya gaji!

Setelah berdukacita dengan PTPTN...sebab tadi tengahari menggatal jugak tangan ni nak pergi check balance, then masa nak pergi kerja tu hampa sekali apabila baki hanya RM6.90...fuhh~~

Then masuk office dengan kecewanya, then then tetiba accountant tu suruh sign something then...

yeah!! dah dapat gaji..alhamdulillah, even agak mengecewakan jumlahnya tak seperti yang dijanjikan, tetap bersyukur dengan nikmat ni...

Then balik kerja terus pergi soppinggg!!
Apa je yang aku soppingkan..moh sharing....hehe

Bliss!! my pebret..hihi

Low fat milk! for my breakfast..hihi

Seriously dah lame gile tak makan toblerone...akhirnya!!

Ok diam! lepas ni hari2 boleh timbang..HAHA

*NO DESCRIPTION*

Sock sock and sock!

Handsock yang comel..^^

Kismis doa..

Skirt

Sepit rambut tomey untuk anak gadis Mohamad Nor!

Baju tidur..*abaikan angry bird tu*


Cool blog kak ija! =)

botol besar gedabak! haha

Nampak macam sikit kan? tau tak habis RM400 jugak total semua ni! macam meroyan  je bile check purse masa sampai rumah tadi...tapi alhamdulillah half of my list dah settle, sebenarnya yang buat duit habis sebab beli tudung online..gara-gara nak cukupkan RM100 sebab nak postage free, Sampai 5 tudung saya beli..hihihih....


Ok tu je nak update lah....lain kali update lagi ye..

"Manusia sekarang slumber menunjukkan dosa, gambar couple berlambak di laman sosial
kadang-kadang pasangan yang dah bernikah pon malu nak upload gambar diorang
renung-renungkan..^^"

With love,NAMN
Assalamualaikum