My lovely Followers

Followers

Friday, July 27, 2012

1 done, another 2

Akhir akhir ni aku sangat-sangat busy, tak tahu lah apa yang buat aku rasa busy sangat..ye lah dengan quiz nye, test DE yang kononnya ada and bila aku dah study penat-penat, last-last cancel pulak...

Ni aku baru lepas habis test QMT, alhamdulillah aku dapat jawab..tapi tak tau lah betul ke tak...hope betul lah semua...hope je lah...ihiks...lepas ni aku dah boleh fokus pada muet aku iaitu pada esok hari..cewah betapa skemanye ayat aku...dan benda yang aku paling benci hari sabtu kena bangun pukul 8.00! dang...Esok reading test start pukul 8, then writing and listening sampai lah pukul 12.30 kot...lepas tu dah boleh qada' tido dah..^^

Then nanti aku kena fokus pada individual assignment PARADIGM pulak...serious macam tak siap lagi je assignment aku ni...yang paling buat aku agak pelik dan curious lah...markah untuk assignment ni just 4% tapi punyelah banyak benda yang kena ada dalam program c++&pascal aku ni..pastu markah presentation lagi..tak tahu lah encik malik nak selit celah mane...aku punya c++ program pon baru 60% yang dah siap kot, tapi tak convert ke pascal lagi...fuuuu

Hari ni dah masuk 7 Ramadhan....rasa sekejap je dah 7 dah...saddest story adalah semalam aku tak dapat pergi terawih...sebab sebab sebab ada kelas malam..memang setiap hari khamis aku tak dapat pergi terawih...pastu pikir-pikir nak buat sendiri kat bilik...tapi semalam study QMT sampai pukul 4++ terus tak sempat..dengan sahurnya tak terbangun aku...rugi rugi rugi... T.T...hari ni insyaAllah pergi...lepas tu balik terawih terus nak study MUET...banyak kot nak kena cover..dah lah aku lemah bab write mengwrite ni..semoga Allah permudahkan urusan aku....=)

Supposedly next week aku nak pergi JB for ent project..tapi minggu depan jugak encik Malik buat pc maintanence...and aku sudah diarahkan untuk jadik ajk!

nampak tak kuasa veto encik malik kat situ..haha...tapi aku xkesah pun, nama pun exco kan...dah biase dah...haha...cepat je aku rasa minggu ni berlalu...lagi dua minggu raya! esaited mak..ihiks..

ok lah until then see ya next post!

with love,Yantie
Salam


Tuesday, July 24, 2012

I Love Chooo!

Alhamdulillah selesai menunaikan terawih hari yang ke-5...tadi orang kat PI agak kurang lah dari semalam... and bersyukur lah makanan hari ni cukup untuk semua..=)

Ok bukan tu yang aku nak cerita tapi....



















Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........



Love this picture! tadi lah masa QMT, aku dengan Zira duduk sebelah Haikal and Dura..then then ternampak camera Instax Haikal..then Zira terus je.."Ti, jom ambil gambar " then aku pun ok je lah..sebab memang dah lama nak gambar guna kamera ni..INSTANT lagi pun kan..

then terhasil lah gambar ni...suke suke suke..Love you Zira! hope our friendship ni bukan setakat dekat SEGAMAT je...tapi until ke Jannah insyaAllah...

EMMM...Tadi ada seorang kawan cakap.."Rajin ek kau pergi Terawih..sebelum-sebelum ni tak nampak batang hidung PI pon..."

Ehem...aku budak baru belajar, tak payah lah nak dibandingkan dulu dan sekarang ok..memang lah secara luarannya, cara aku bercakap still kasar and kepala aku still masuk air lagi..Em bila lah aku nak jadik seorang yang lemah lembut ni? *wondering...insyaAllah after getting married! >_<...berangan sungguh...haha..

But aku still mempersiapkan diri menjadi hamba yang mulia di mataNya...insyaAllah...

Tu je kot nak update, next tomorrow straight test sampai sabtu....tapi tak tau nak study ape dulu..boleh tak?ihiks..haha...ok la until then see ya next post!

with love,Yantie
Salam

Monday, July 23, 2012

First day berterawih !

Alhamdulillah selesai menunaikan Fardu Ramadhan pada hari yang ke-tiga...bersyukur masih diberikan peluang meneruskan ibadah Ramadhan untuk hari ni...

Em em..ni baru balik dari PI..err tak de lah baru sangat tapi boleh lahh...^^...tadi lepas kelas pukul 6 terus pergi PI sebab ade kuliah petang under program Al-Falah..then miss Huda keluarkan awal dari kelas, alhamdulillah..tak de lah terkejar sangat jadinya...then-then sampai-sampai tu PI still lengang..lepas solat asar tu kuliah petang tu dah start, just buat kat luar PI je sebab tempat minggu lepas dah diambil oleh baazar ramadhan..its ok!

Pengisian kuliah petang tadi Ok la..and and terkejut jugak lah..ramai pulak Usrah kali ni...hampir penuh lah koridor kat luar PI tu...then-then dalam pukul 6.50 habis kuliah tu...aku and zira terus pergi tempat ambik makanan...nasib baik lah mase tu nampak ira and the geng..and kebetulan sangat ada pulak 2 sit kosong kat meja diorang...then terus duduk kat situ...alhamdulillah sempat aku ambik makanan..tapi tak tahu lah orang yang datang lambat tu cukup ke tak makanan dia..sebab maybe ustaz tak jangka seramai ni kan orang yang berbuka kat PI...

Alhamdulillah jugak dapat aku tunaikan Solat terawih 8 rakaat kat Masjid al-Syakirin..first time yaww!! i mean for this sem lahh...ramai jugak muslimat yang tunaikan terawih tadi...sampaikan ustaz Adam tarik tirai tu lebihkan bahagian muslimat....nanti dah nak habis Ramadhan mesti makin ramai kan student yang datang..insyaAllah...^^

Tak sangka apa yang aku nak secara bisik dalam hati selalu..dapat jugak aku buat...ape bendenya? adalah...haha...even bukanlah secara sepenuhnya tapi asalkan dapat rasa sikit pun dah rasa beruntung dah...teringin nak jadik sebahagian dari mereka..mampu ke aku?insyaAllah..Allah kan ada? (>_<)..

Em tu je kot nak update untuk hari ni...see ya next post ye!

p/s: sembuhkan yana cepat-cepat...tak pe yana, orang yang dapat sakit insyaAllah dosa kecilnya dihapuskan...cepat-cepat sihat ea yana..balik sini cepat-cepat..^^

with love,Yantie
Salam

Sunday, July 22, 2012

Perjuangan masih panjang..=)

Alhamdulillah dah masuk 3 Ramadhan...bersyukur sebab masih berpeluang mengerjakan puasa hari ini...
Alhamdulillah sebab selamat sampai ke Segamat, lepas berbuka tadi bertolak dari Muar...and dalam pukul 10 jugak sampai kolej, mana taknya, singgah sana, singgah sini...Mohamad Nor's family kan? ihiks...

Maka esok bermula lah aku menunaikan fardu puasa dekat U ni...memang lah sem sem lepas dah pernah puasa dekat U..tapi sem ni kan lain sikit...risau sebenarnya kalau tak dapat buat terawih..at least terawih sendiri-sendiri pun dah puas hati, ye lah kalau fikirkan assignment dengan quiz..semua orang boleh gunakan alasan tu untuk tak beribadah kan...kuatkan iman aku ya Allah

hmmm..lepas ni dah tak boleh balik dah...MUNGKIN, ye lah sebab minggu ni je ada 2 TEST, ada MUET  lagi(gerunnn), pastu next weekend dengar-dengar ceritanya ada test Java..dah tak boleh balik lagi..then next next weekend nak pergi JAYBEE pulak untuk bissness for ENT group aku...so ceritenya balik 16 August je la....pastu RAYE!!haha...jauh sangat dah ni fikirannya..padahal puasa tak sampai seminggu lagi..ish3

Actually aku sangat-sangat bersyukur sebab segala urusan aku dipermudahkan olehNya, alhamdulillah... cuma mungkin ada sikit-sikit dugaan yang aku terima..tapi aku bersyukur atas dugaan tu , sebab setiap orang yang terima dugaan akan terhapus dosa-dosa kecilnya..am i right?..so setiap kali dapat nikmat dan dugaan haruslah bersyukur kan...sebab Allah know the best...^^

Em em em..tu je kot nak update untuk kali ni...actually i'm already miss Anje! comel sangat tau die tu...macam baby pun ada tau...sangat sangat sangat sangat comel...i love you Anje! but Oncit and Ucuk tetap aku sayang...rindu mereka mereka...="(...



so, see ya until next post ye!

with love, Yantie
Salam

Friday, July 20, 2012

Already Ramadhan!

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah...terima kasih ya Allah kerana menemukan aku dengan Ramadhan tahun ini..kau masih beri peluang untuk aku beribadat dengan pahala yang berganda-ganda untuk bulan Ramadhan ini...syukran...

First day solat terawih alhamdulillah dapat tunaikan, even tak dapat buat kat masjid..but still dapat rasa pahala berjemaah kat rumah...insyaAllah..untuk hari-hari yang seterusnya tak tahu lah dapat buat dengan lengkap tak jemaah terawih, sebab bila dah dekat U tu...macam payah sikit..bukan sebab jauh, tapi dek kerana assignment yang datang macam rambutan yang bertimbun kemerahan kat atas pokok tu..erk? means banyak giler lah kan... insyaAllah untuk Ramdhan ni aku berniat nak berbuka dan berMaghrib kat masjid, tapi tak tahu lah dapat tunggu terawih ke tak..sebab tersangat lah pack minggu-minggu seterusnya...tapi kalau solat terawih sendiri tu mampu kot rasanya...insyaAllah

Of course lah untuk Ramadhan ni harus puasa penuh...erk? i means for boys lah...sebab perempuan ada excuses kan.. ^^, tapi for those boys yang smoke tu, boleh ke diorang puasa penuh ek? ye lah sebab that thing memang diorang perlukan untuk hari-hari diorang kan...so, entahlah..mungkin yang jenis iman kuat, insyaAllah boleh ketepikan nafsu tu kan..but kalau iman diorang kuat, why pulak diorang smoke kan? dah sah-sah smoke is 'haram' kan...wallahualam...hanya diorang tahu apa kebaikan that thing kan...kang kalau aku try, dah aku pulak yang ketagih kan?haha..*nonsense

Bab puasa penuh insyaAllah settle, <tak termasuk 'that' excuses> tapi bab-bab menggandakan pahala bulan Ramadhan ni...kena istiqamah sikit lah kan...kena rajin bangun solat taubat...insyaAllah aku nak khatam alquran Ramadhan kali ni...kena try dulu lah baru tahu sanggup tak sanggup kan..tapi insyaAllah sanggup, novel yang muka surat 1000++ aku boleh baca dalam masa 2 hari..tak kan lah tak boleh khatam al quran dalam masa 30 hari kan?tu dah namanya tak seimbang dunia akhirat kan?

Rasanya tu je nak post kali ni, sempena masuk Ramadhan ni...aku memohon ampun sepuluh jari di atas kesilapan yang aku lakukan samada sengaja ataupun tak sengaja...samada zahir ataupun batin..erk?ade ke...tak kisah lah...sama-samalah kita menggandakan pahala kita..bukan senang nak dapat peluang yang datang bergolek depan mata kita kan...so, kita gunakan lah dengan sebaik mungkin...insyaAllah kalau niat kita lakukan ikhlas kerana Allah, Allah akan permudahkan amalan kita...subhanAllah...

until then, see ya next post ya!

With love,Yantie
Salam

Thursday, July 19, 2012

Semua dengan izinNya

Wahhh tak sabar la hai nak tunggu esok! tak sabar nak sambut Ramadhan kat rumah...esok mengikut perancangan nak balik naik bas..tapi tapi tetibe terfikir Amir pun balik jugak kan, so why not aku tumpang die je kan..ihiks... dah suruh bob cakap kan dah, mintak-mintak lah boleh...malas sebenarnya nak naik bas ting tong tu, lagi-lagi memang semua balik kan..sah-sah lah penuh macam sardin bas tu karang...fuuu~~

em em...

Aku bahagia! yes aku bahagia...tak tahu kenapa selama ni aku tak dapat rasa bahagia macam ni..mungkin sebab hati aku banyak dengan dosa kot..Astaghfirullahalazim....aku penah baca satu ayat ni , "Orang yang hidup berlandaskan jalan Allah, semua benda yang dia lakukan akan berjalan dengan lancar"..dan insyaAllah aku dah rasa semua tu..doa aku selama ni mungkin dah dikabulkan, apa yang aku nak lupakan insyaAllah berjaya aku lupakan...melupakan tak bermaksud benci..tak dapat apa-apa kebaikan pun dengan membenci seseorang kan? aku sentiasa selitkan dalam doa aku untuk kebahagiaan orang-orang tertentu...yang pasti kebahagiaan tu bukan dengan aku..^^

Allah know the best...kadang-kadang bila datang sesuatu masalah tu, automatik kita rasa terbeban sangat kan..tapi cuba kita fikirkan dari sudut yang lain..cuba berfikir mungkin ada hikmah di sebalik apa yang terjadi..insyaAllah kita akan lalui sesuatu masalah tu dengan tenang..the best word is REDHO..bukan senang nak wujudkan perasaan tu..tapi belum cuba belum tahu kan...

Apa yang penting sekarang masukkan dalam list, FIRST untuk balas jasa parents kita...sama-sama kita perbaiki keluarga untuk melangkah masuk ke syurga bersama-sama, insyaAllah...jatuh bangun kita selain Allah, keluarga lah yang sentiasa support kita..so, haruslah kita pentingkan keluarga dalam apa-apa situasi sekalipun..araso?

emm...

Cinta? Allah sudah tentu kan jodoh kita sejak kita dalam rahim mak kita lagi..so, siapalah kita nak sibuk-sibuk mencari sekarang..tiba masanya, jodoh tu akan datang sendiri..mungkin tu kesilapan aku sebelum-sebelum ni sibuk-sibuk mencari, dan akhirnya berakhir macam tu je...mungkin sebab bukan dengan redho Allah...sekarang pun kita boleh tengok kan banyak dah Allah tunjukkan kebahagiaan orang yang kahwin dengan redhoNya..aku nakkan kebahagiaan yang tu...bercinta lepas kahwin banyaaaaakkk kemanisannya kan..lebih senang nak mengenali satu sama lain kalau sudah halal..^^..aku bukanlah perempuan yang sempurna untuk dapat lelaki yang soleh..tapi insyaAllah aku akan persiapkan diri menjadi solehah hinggakan lelaki soleh nak kan aku....insyaAllah...doakan aku ye!

Rasanya sampai sini je kot post untuk kali ni, aku bukanlah manusia yang perfect..tapi insyaAllah jika entry aku kali ni dianggap sebagai dakwah...alhamdulillah...Kalau ada aku tersalah cakap mengenai hukum hakam, tegurlah...saya budak baru belajar..^^



P/S:“Ya Allah… Cukuplah Engkau saja yang menjadi pemeliharaku di dunia dan akhirat kelak. Dengarkanlah rintihan hamba-Mu yang dhaif ini. Jangan Engkau biarkan aku sendirian di dunia ini maupun di akhirat kelak. Sebab itu menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran. Maka, kuruniakanlah aku seorang pasangan yang beriman, supaya aku dan dia dapat membina kesejahteraan hidup ke jalan yang Engkau redhai. Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh, Amin… Amin… Ya Rabbal Alamin."


With love,Yantie
Salam

Wednesday, July 18, 2012

Semakin dekat...

Haish makin dekat makin tak sabar pulak! ape yang makin dekat ni? of course lah makin dekat nak masuk bulan Ramadhan kan...insyaAllah Ramadhan kali ni, nak jadikan Ramadhan yang bermakna untuk tahun ni..insyaAllah..

Ehem, pagi tadi actually aku berniat nak puasa..semalam pun dah sahur dah...kebetulan ada pulak sisa beberapa ketul keropok lekor and satah goreng..alang-alang tu buat sahur sekali lah..then then lepas habis kelas ITS tadi supposedly aku ada kelas DATA STRUCT lepas tu..tapi cancel..then bila Zira tau kelas aku cancel..dia terover excited pulak nak ajak aku gi lunch..dia tanya "Kau puasa ke Yantie?"..aku just krik krik krik...tak tau kenapa berat pulak mulut nak jawab "YE"..at last, aku berbuka jugak..ish3, lemah sungguh iman aku..mungkin ni ada hikmah kot... ye lah patutnya dah dekat-dekat nak masuk Ramadhan ni..tak digalakkan berpuasa kan... tapi tapi....insyaAllah esok aku puasa...^^

Esok aku ada quiz QMT...takut pulak sebab macam confius sikit bab Linear Programming ni...tadi dah study dah kat library, jap lagi nak touch up sikit-sikit...actually sem ni aku macam tak confident sikit dengan subject-subject aku..lagi-lagi macam terlebih tak fokus pulak aku sem ni..tak tau lah kenapa...haish yantie, kan nak grad on time..so haruslah usaha lebih sikit....maybe awal-awal ni lari sikit semangat ni...

Dan haruslah tak sabar nak balik rumah jumaat ni..YAY!  bag pun dah pack eh..nampak kan betapa berkobarnya semangat aku ni..hekhuk...em em em...tu je kot nak cerite...nak study QMT jap lagi....until then see ya next post ye!

p/s: Ramadhan yang bakal menjelma ni boleh menjadi titik permulaan bagi siapa yang mahu berubah ke arah kebaikan. Ya, hidayah milik Allah, maka usahalah untuk mendapatkan hidayah yakni dengan berpuasa, mengikut segala tuntutan puasa, mendekatkan diri dengan masjid, cuba membaca Quran, rajinkan diri solat berjemaah dan waktu bulan Ramadhan ni ramai orang suka bersedekah, apa kata kita cuba juga hulur sikit2 kat tabung masjid dan kepada org miskin, dan bantulah orang yang bersedekah ni mendapat pahala puasa kita dengan cara kita pergi makan makanan berbuka yang disediakan di masjid-masjid. Tak payah masak kat rumah pun tak mengapa, janji kat masjid tak bazir :) Membazir kan amalan syaitan..


with love,Yantie
Salam

Tuesday, July 17, 2012

Hijrah

"Barangsiapa yang berhijrah ke jalan Allah, mereka akan mendapati di bumi ini tempat hijrah yang luas"(an nissa:100)

SubhanAllah itu yang Allah janjikan kepada hambaNya yang berhijrah ke jalanNya..walaupun perubahan itu sebesar zarah sekalipun..tapi kita berniat untuk setapak mendekati Allah, insyaAllah berganda-ganda kebaikan menanti kita..insyaAllah..

Aku bukanlah seorang yang sempurna untuk cakap mengenai agama segala..sebab aku masih dalam proses pembelajaran, mungkin selama ni aku tersimpang dari jalanNya, zahirnya memang aku nampak seperti mengikut jalanNya, tapi fitrahnya..hanya Allah yang tahu betapa banyak kesilapan yang aku dah buat..Astaghfirullahalazim..

Mungkin sebab aku berubah berpunca daripada benda lain, tapi makin lama aku mengikuti jalanNya..semakin aku nampak keindahan disebalik nama Islam tu sendiri..aku sentiasa berdoa supaya perubahan aku ni bukanlah buat sementara waktu, tapi hakiki sampailah ke akhir nafasku..

Semua orang kat dunia ni memang ingin rasa kan hijrah tu, tapi tunggu hidayah dari Allah katanya... Seorang sahabat aku ada berkata "Hidayah tu tak kan datang kalau kita asyik tunggu je tanpa berusaha"..betul lah kan, if i not mistaken aku pernah baca satu ayat al-quran.."Allah tak akan mengubah nasib sesuatu kaum,kalau kaum itu sendiri yang mengubah apa-apa dalam diri mereka"..Sentiasa lah berniat di dalam hati kita ni nak rasakan perubahan, insyaAllah sampai masanya..Bila-bila masa je, kita sendiri yang akan berubah secara perlahan tanpa kita sedar..

Lagi-lagi bulan Ramadhan dah nak menziarahi kita...besar pahalaNya kalau kita berubah sempena bulan Ramadhan yang bakal menjelma ni..yang tidak bertudung boleh cuba mencapai tudung, yang bertudung boleh cuba menutup aurat dengan sempurna..perbanyakkan sembahyang sunat, bercakap pasal sembahyang sunat ni...SubhanaAllah, banyak sangat sembahyang sunat yang kita boleh amalkan..senang-senang je boleh dapat pahala tambahan..Sebelum sembahyang fardu boleh sembahyang sunat rawatib, sebelum tidur sembahyang sunat witir..bertambah-tambah lah pahala bila kita amalkan dalam bulan Ramadhan nanti..kalau tak reti, internet ada..buku pun banyak jual..kalau yang dekat UiTM segamat ni..kat bookstore ada jual, hari tu aku terperasan..

Dekat UiTM ni lagi satu budaya yang aku perasan, semua pun mesti perasan rasanya... kalau dekat bilik tu... Susah kita nak jaga pandangan kita ni kan...kadang-kadang roomates kita ni tak perasan agaknya aurat sesama wanita..nak tegur, takut terasa..tak tegur, kita yang berdosa nanti...wallahualam...aku pun mengalami masalah yang sama jugak, dah tampal kat board pasal aurat tu pun..diorang tak bace agaknya..tak pe lah...sama-sama lah kita menjaga pandangan mata kita ni..insyaAllah...

Rasanya tu je kot update aku kali ni, aku bukanlah manusia yang perfect..tapi insyaAllah jika entry aku kali ni dianggap sebagai dakwah...alhamdulillah...Kalau ada aku tersalah cakap mengenai hukum hakam, tegurlah...saya budak baru belajar..^^

until then,see ya next post!!

with love,Yantie
Salam


Monday, July 16, 2012

Picture:Induksi part 1 di bekok!

Semalam aku dah update pasal cerite di bekok kan?hari ni seperti di janjikan, marilah kita layan gambar..baru amik kat zira..nasib baik lah sebelum handphone aku rosak, sempat bluetooth gambar kat handphone zira..sekarang?layanzzz

.

dalam bas otw ke bekok
akibat kehujanan barang-barang terpakse dipindahkan ke gazebo


hujan lebat...
adik-adik part 1 yang bertungkus lumus menyiapkan menara..
   Saya di hiasi latar semak samun..haha
 al nur hidayat yang sudah bertukar menjadi zombieee~~
 mr presiden dan gel rambutnya yang terbaru!!...

Mr L..yang bersemangat bagi talk..




maka berakhirlah update ku pasal induksi part 1...until then see ya next post!

with love, yantie
Salam


Saturday, July 14, 2012

Induksi part 1 awesome!

Hai hai dan hai..pagi ni aku bertambah bertenaga gara-gara semalam pengsan selama 14 jam...memang tak sedar langsung padahal dah kunci jam untuk bangun solat isyak...Astaghfirullahalazim..

Induksi part 1 semalam memang best! alhamdulillah segala check point yang aku uruskan berjalan dengan lancar...aku tak tau entah macam mana aku boleh pulak jadik exco aktiviti for event ni...sorry rok, tak bermaksud nak curi kerja kau...

Supposedly pukul 7 semua orang dah berkumpul kat depan admin...tapi pagi-pagi lagi aku dah clumsy gara-gara bangun lambat..then pergi berkumpul depan admin, snap-snap picture..lepas tu ade stretching sikit...tak lama tu bas sampai.

then around 8 kot dah gerak pergi Bekok..kitorang selaku fasi-fasi yang bertauliah gerak first for setting tempat and check point..then bila dah sampai tu aku tunjukkan kat diorang check point masing-masing...ok done! then tak lama tu student sampai...after naim and dayat dah briefing segala...aku explain kat diorang flow of that activity..aku rasa aktiviti start dalam pukul 11 camtu kot...disebabkan aku tak jaga check point..so aku bergerak dari satu check point ke satu check point untuk pastikan semua berjalan lancar...

Every group of student kena baca pantun sampai ke rangkap ke 3..kalau fasi kat check point tu jawab baris ke 4 sama macam ape yang tertulis dalam klu tu...so tu lah check point mereka...bagi aku and fasi yang lain, benda ni best lah kan..tapi ada seorang fasi ni merungut benda ni leceh..macam-maca lah dirungut nye..aku just....diam je, malas nak menjawab lebih2..lagi-lagi pulak dia seorang yang agak berpengaruh *sangat*..

Masa aku kat check point syam, around 12.30 camtu, hujan turun..SIGH..aku dah lah tak bawak baju spare...then aku terus jalan tanpa henti ke main check point, padahal dah basah kuyup dah aku..terus carik beg kak Maz and ambik payung..masa tu aku dah risau dah takut part 1 students ni tak boleh handle sebab hujan kan, tapi alhamdulillah diorang ni sporting!..and surely risau pasal pacat! makin ramai yang dah kena kan...still perhatikan lah seluar aku, mana tau tetiba dah berdarah kan..

Then bila semua student dah berkumpul dekat main check point untuk bina menara, hujan dah makin reda...dan fasi-fasi semua dah menggila...tepung yang patutnya kena kat student, fasi jugak akhirnya jadik mangsa..dah tak kira dah haram sentuh ke tak..nasib lah aku selamat dengan alasan tak bawak baju spare...
and after dah bina menara and test kekukuhannya...maka tamatlah slot pertama...student lelaki pergi solat zuhur, and student perempuan pergi makan dulu...memang dah nampak dah muka masing-masing kelaparan,terutamanya....ehem ehem *tengok depan cermin..

Memang dari bilik lagi aku tak berhajat nak mandi dekat bekok tu..tapi, pikir nak berendam kaki je, tapi-tapi tak kesampaian,,sob-sob...time is catch on us, lepas pergi solat, aku berkumpul balik kat main check point....then lepas semua student dah berkumpul...diorang kena bersihkan kawasan tu..and berkumpul kat  dataran..now slot 2 , Mr L bagi talk...seriously kelakar Mr L...ngeh ngeh ngeh...then acara bagi hadiah! first place, team blue j! tahniah!lepas tu snap-snap picture... then BALIK!

Most of fasi pengsan akibat kepenatan dalam bas tu....kitorang sampai bilik almost 7 jugak la.....

even penat, tapi rasa happy tu still ada lah kan...and bersyukur sangat-sangat berakhir dengan berjaya..sedih bila handphone aku rosak gara-gara kena hujan..sob sob...ehem...to adik-adik part 1, kalau jumpa lepas ni jangan sombong-sombong ea...until then, see ya next post ya...


#gambar akan dimasukkan kemudian...hp rosak..=(

With love,Yantie

Monday, July 9, 2012

Done with it!


Fuuu fuu fuuu....alhamdulillah lega sudah speaking test for MUET tadi.. bersyukur sangat-sangat sebab dipermudahkan urusan aku tadi...kelancaran bercakap tak seteruk masa practice, level of question tak sesusah mase practice...thanks god...seriously masa kat bilik quarantine tu sangat-sangat la DUGUN-DUGUN...tetibe sakit perut lah...habis semua jenis zikir aku baca..at last masuk bilik examination tu kurang sikit tahap kenebesan nye..

Aku satu group dengan zira...Yeah...satu lagi advantage untuk aku..dapat tajuk pasal improvement in educational in Malaysia...And aku sebagai candidate D, dapat point loan and scolaraship have been provided...entah la bagi aku senang la...syukran...tapi ketaq jugak la lutut tadi..ngeh ngeh ngeh...

tu je la nak update..until then thanks for reading!

with love, yantie

Tuesday, July 3, 2012

The truth of me!

Hai hai lah readers! apakah perasaan aku sekarang? ok jangan tanye...insyaAllah ok dah...now bukan nak cerite pasal hal-hal dalaman..tapi tapi pasal bende lain ok!

mengapakah tajuk post aku kali ni macam aneh aneh je? sebab sebab..entahla aku rase agak ramai orang yang salah faham dengan diri aku..kadang-kadang aku rasa macam "eh bukan2...ko salah anggap dengan aku ni.."
tapi tak mampu aku nak menerangkan kepada semua warga-warga dunia pasal the truth of me...

first sekali aku di cop sebagai garang! oh no, aku tak garang la wahai rakan-rakan sekalian...tak caye tanye yana dengan zira...tak ade ape pon nak digarangkan...maybe sebab nada aku bercakap tu agak keras..mereka mereka memanipulasikan otak mereka dengan menganggap aku seorang yang garang! grr...anda silap ye.. aku memang dilahirkan dari keturunan yang mempunyai suare yang agak 'beldek' bak kata orang jawa..kalau korang pergi rumah aku..kompem korang akan cakap satu family aku garang..bwahaha

seterusnya, orang cakap aku suka marah...actually zira dengan yana dah masuk dah dengan aku..kitorang dah biase dah..hakikatnye kitorang tengah berlawak, tapi muke static je serius...and orang-orang sekeliling akan ingat kitorang tengah marah..padahal kitorang tengah bergurau je tau...tak de maknenye nak marah tak tentu hala kann..

Aku tak tahu lah kalau orang -orang sekeliling cop aku ni sombong ke kan..sebab aku ni  jenis susah sikit nak mesra dengan orang...tapi aku terima je sesiapa yang nak mesra-mesra dengan aku..haha..for those yang kenal aku, and pernah bercakap dengan aku..diorang tahu lah aku macam mana..jangan tengok dari jauh je dah pandai2 nak buat kesimpulan sendiri ok!

Rasanya sampai situ je kot cerita aku..malas nak taip panjang2, kang cakap aku puji diri sendiri pulak kan?
ni baru balik dari perjumpaan part 1...woot~ woot~~ tadi aku rase aku agak talkative jugak lah..tapi berjaya kah aku mengubah diri aku menjadi lebih cepat mesra dengan orang lain..insyaAllah aku akan terus mencube!!

until then see ya next post ye!

with love,yantie

Sunday, July 1, 2012

Bila hati ni nak kuat?

Astaghfirullahalazim...astaghfirullahalazim..astaghfirullahalazim....

Sejak seminggu dan beberapa hari yang lepas perkataan ni je selalu keluar dari mulut aku....suatu mase dulu aku ngadu kat zira pasal aku yang selalu teringatkan 'sesuatu' then dia cakap tu hasutan syaitan je..banyakkan beristighfar..alhamdulillah atas nasihat zira tu..aku amalkan and berhasil..

Tapi hari makin hari..aku makin selalu je teringat....tak tahu lah apa nak jadi pada aku ni....kuatkan hambaMu ini ya Allah...dah tak sanggup dah nak menghadapi ujian yang sama ni? cepat-cepat lah habis diploma... at least tak ada lah aku berharap terserempak dengan die time pergi kelas..ternampak die time nak keluar....hentikan semue ni!

Beberapa hari yang lepas aku dapat tahu seseorang tu dah beli kereta baru? hancur lebur hati ni..tak tahu lah kenape? ye aku mengaku kitorang memang dah lost dah...tapi aku tak nak yang macam ni....tak nakkk.. T.T
i thought ni akan jadi masa untuk masing2 betulkan diri masing-masing..tapi.................................
huhh....kenapa dalam masa sebulan ni..aku macam dah tak kenal dah die macam orang yang aku kenal selama 1 tahun 7 bulan yang lepas? astaghfirullahalazim....dah tak tahu nak cakap ape dah...maybe aku bukan yang terbaik untuk die...ye! aku tahu...die ngadu tu pada kawan die.. T.T....(tahan air mata)..

ok lahhh sampai sini lah...tak sanggup nak type panjang-panjang..nanti mata jadik macam mata panda....hehe...until then see ya next post! salam

with love,yantie