My lovely Followers

Followers

Friday, June 29, 2012

Kisah di dalam bas.

Alhamdulillah selamat dah sampai kat rumah! da tatap muke family and new family! comel sangat anje...=)
Rasa macam perjalanan yang TERSANGATLAH panjang...rumah kat muar je tapi perjalanan mengambil mase almost 5 hours...ini kerana aku naik bas ting tong....naik bas dari segamat tu...dalam pukul 3 jugak lah sampai kat muar...disebabkan plan aku untuk mengSURPRISEkan mak aku..so terpakse lah aku amik bas ting tong balik rumah...actually malas nak menyusahkan mak...

Terpakse lah aku tunggu hampir 1 jam jugak lah kat bustand tu...mase tu memang dah merungut2 dalam hati ni..especially bile aku duduk and sebelah menyebelah aku lelaki yang smoking...seriously annoying, dengan slumber aku keluarkan kain and terus tutup hidung..makin lelaki tu nampak...sengaja die sembur asap ke arah aku..how rude! thanks to Allah lah thats time jugak bus aku sampai..terus aku gerak masuk bas...

Bile dah masuk bas ingatkan da nak gerak lah kan...tapi tak pulak, pakcik tu pergi makan kot...agak lame lah aku tunggu sorang2 dalam bus tu..pastu tak lame tu tetibe seorang makcik ni naik bus tu...then mule lah die ajak berborak...peramahnye makcik ni...die cerite kisah hidup die lah...nasihat pasal kerja lah..then mase tengah berbual tu, tetibe die nampak kucing kat luar bas tu..die terus amik something dari plastic bag die and terus turun dari bus...that thing is friskies...aku macam terkedu tengok die..die bagi kucing tu makan friskies tu, then die naik bus tu balik...die cerite yang die pantang nampak kucing, mesti die bagi makanan...sebulan je beratus2 duit die habis untuk makanan kucing je...tapi duit die tak habis sebab die buat baik dengan binatang..Allah tolong die dengan care lain..

Then bile dengar je cerite pasal die sakit lah, hati aku terfikir mane anak die..sebab umur die aku rase adelah dalam 50++..then aku tanye anak die mane..then jawapan die buat aku menyesal tanye..die cakap die tak de anak, die tak kahwin...rahim die dah kene buang...subhanallah...besarnye ujian yang Allah beri pade die...tapi dari care die bercakap, die redho dengan ape yang jadik...aku jadik respect pade makcik tu..die menyedarkan aku untuk kuat mengharungi ujian Allah...hati kecil aku berdoa, Allah kuatkan lah makcik depan mate aku ni..kurangkan lah ujian yang DIA beri kepada makcik tu....tapi setakat tu je aku jumpe die...tak lame tu die turun bas...sebelum turun tu sempat die pesan study elok2..insyaAllahh..

Pertemuan sekejap je dengan die..tapi banyak bende buat aku sedar...kebesaran Allah...subhanAllah...

ok lah sampai sini je aku nak update...semoga makcik tu semakin tabah mengharungi menyakit die...insyaAllah...

see ya next post!

Friday, June 22, 2012

Girl's outing!

Penat semalam aku tak hilang lagi...seriously pagi tadi memang tak nak bangun dari katil, lepas solat subuh terus tidur balik..memang dah letak satu semangat yang tekad lah tak nak pergi kelas pagi tu...kuat betul hasutan syaitan ni..HAHA...then-then after 30 minutes, tetibe je dengan sendirinye aku bangun malas2 and menuju ke bilik air...dan bersiap lah aku pergi kelas, padahal sebab pikirkan kelas hari rabu hari tu pun aku dah ponteng..kui kui kui...TAPI..mase tengah siap-siap nak gi kelas dengan perasaan yang terpakse dan tawaduknye kat hati aku ni syaitan bisik lagi dah pikir tak nak pergi kelas pukul 10 sebab nak qada' tidur...tapi sekali lagi syaitan tu kalah, sebab aku pergi jugak kelas pukul 10 tu..=)

Dalam kelas Networking tu boleh pulak zira ajak aku gi bandar...dan seperti biasa, YANTI ADALAH MANUSIA YANG TIDAK RETI BERKATA TIDAK...so aku pergi jugak bandar tu, padahal memang lah sangat nak berjimat sem ni sebab nak buktikan kat mak yang aku boleh pegang duit tanpa bantuan mak..(sebenarnye terbukti tak boleh)..Tujuan konon2 nye nak beli screen protector untuk handphone BARU zira tu...aduhai la zira...sebab ko punye screen protector yang sekeping tu..terpakse lah aku keluar dan sah2 kalau tak habis RM50 memang tak ...

Mase nak keluar tu boleh pulak jumpe satu geng lagi member aku ni...seriously tak rancang, then kitorang just pikir2 gerak sekali je lah...first2 sampai kat bustand tu of courselah isi perot aku yang dah menendang berdendang lagu irama keroncong...then after tu pikir NAK USHA tiket wayang je...kalau wayang lambat kitorang tak nak tengok...sekali mase usha punye usha..eh2 terbeli pulak tiket..melayang duit aku RM17...tapi tapi puas hati lah sebab citenye best! can you all imagine tengok cerite cartoon boleh buatkan kite nangis.. thats the way i imagine betape bestnye cerite tu!

seriously tak rugi tengok!

then after tengok cerite tu..ape lagi, marilah kite window shopping! hai lah one segamat, kenape lah barang semue cantik2...nasiblah tak banyak duit dalam purse aku ni..kalau tak, memang dah borong habis dahhh...
aku hanya mampu melihat dengan pandangan yang sayu..ade satu kasut tu aku berkenan gile..like seriously! smart giler...harge pown boleh tahan..tapi aku pikirkan dari segi kepentingan..terus letak balik..sob sob..

conclusionnye..tadi aku beli big apple 4 biji, beli dua botol susu, biskut wang wang, biskut lexus ..ape entah lagi....pada pandangan aku, wanita-wanita seluruh dunia janganlah pergi One segamat kalau xde seratus dalam purse korang...sebab brang die buat aku mouthwatering..erk?? silap..buat mate aku blink2 1 kilometer...ok lahh until then see ya next post...daaa

p/s : Insyaallah hati ni dah kuat kalau dia datang mengganggu..=)

with love,yantie

Thursday, June 21, 2012

Pengalaman baru!

Alhamdulillah, akhirnye habis jugak event CS OPENING CEREMONY ni...untuk event ni aku jadik ajk makanan...haaa, selama ni asyik memerhati orang je kan, tengok macam senang uruskan makanan...TAPI...
Allah je yang tahu betape tensyionnye aku...tapi aku akan anggap ni sebagai pengalaman..(Yang pahit.haha)..

Since minggu lepas lagi aku dah dibagikan untuk uruskan makanan..since agm lagi..tapi setakat agm tu apelah sangat, xde lah kelam kabut sangat...tapi tapi lepas je agm tu mase nak uruskan invoice dari catereer tu dah nampak sikit masalah kat situ...HAISHH..abang tu nak ajak aku main tomoi2 pulak...at last ternyate kebenaran di pihak aku!YES...ahhaa

tapi kemenangan tu tak cukup pulak...lepas tu dah terlajak laku pulak nak amik die jadik catereer for even cs ceremony pulak...cume mampu mengeluh je la mase tu, pdahal awal2 lagi sir malik suruh tukar cateereer tapi aku je yang malas, sebab dah bagi paper work..

Masalah pertama mule bile senarai VIP tertambah, aduhai dah mule kecoh abang tu..aku cakap baik2 terangkan elok2..tapi die still membebel, macam perempuan betul laaa....then masalah bertambah lagi bile vip die suruh makan buffet je..memang tak lah...deal2 punye deal, xmau cair pulak abang tu...last2 die tetap dengan keras kepala die..Ape2 lah..aku malas nak pikir last2 aku keluar pergi beli mangkuk untuk another VIP'S...(thanks for NAIM)..

Sebenarnye sangat lah banyak masalah2 nye..tapi tak tercapai dek tangan nak menulisnye..ni pon dah gigil2 ni kepenatan...esok mampu ke nak gi kelas ni?wallahualam...akhir kata thanks pade semue yang membantu aku secara langsung or secara tak langsung..

p/s: terima kasih sebab datang, even saye tak tau awak datang sebab ape...yang penting terima kasih..=)

with love,yantie

Saturday, June 16, 2012

Tutorial: Inai dari Sabun

Macam pelik je kan tajuk entri aku ni..sebenarnye dah tak larat dah nak menjawab pertanyaan orang bile nampak jari aku yang inai merah menyale ni..jumpe2 je tanye, "eh ko pakai inai ape ni? merah lah"
then dengan jujur dan sucinya aku jawab gune sabun..dah muke diorang berkerut seribu... jadik keje pulak aku kene terangkan satu persatu...


Ok2 relax relax..lepas ni dah tak payah dah tanye aku lagi dah ok, aku pown dah tak larat nak tengok muke korang yang berkerut bile aku cakap gune sabun...First of all, the ingredients is:

Serbuk pewarna makanan...satu dalam RM0.60 ke RM1.00 xsilap aku

ok xsemestinya sabun LUX..tapi yang penting sabun BUKU..tapi janganlah korang gune sabun buku FAB yang basuh baju tu..xtahu lah aku ape hasilnya

last but not least..kapur makanan...



OK tuan-tuan dan puan-puan, sila tumpukan perhatian ye..(aiceh)

Caranya senang je...
1) Hiris sabun buku tu halus-halus, tak payah nak halus sangat pown boleh,tapi pastikan jangan terlampau berketul2 sampai kan nanti berat kat kuku korang..then, tak payah lah sampai nak habiskan satu buku tu, agak2 lah,,kalau sorang je nak pakai, just gune suku je pon dah boleh

2) Lepas dah hiris sabun tu, letak lah dalam piring, bukan piring astro taw..ok dah start mengarut..ok ok after dah letak dalam piring tu..tuang 1 botol pewarne tu dalam piring ..warna tu suka hati korang lah..kalau nak pakai warna biru, belilah yang warna biru...

3) Then letak sikit air dalam piring tu..agak2 lah,jangan terlampau cair sabun tu nanti..takut tak melekat pulak kat kuku nanti

4) Letak SEDIKIT kapur makanan tu..ATTENTION : jangan letak banyak sangat..sebab kapur makanan sangatlah panas..kalau korang letak banyak, nescaye korang tak kan tahan nak pakai lame2 inai tu..

5) Then gaulkan menggunekan sudu or lidi sampai lah sebati....

6) Gunekan lidi untuk letakkan kat atas kuku korang..pastikan tak kene pade kulit taw..sebab PANAS nanti...

OK done...pakai lah dalam 30 minit camtu...pastu basuh..kalau lepas basuh tu tengok ade pulak lopak2 means ade bahagian kuku tu tak kene..then pakai lah lagi sekali and pastikan rata kat kuku korang..
SIAP! selamat mencube...=)

with love,yantie


Thursday, June 14, 2012

MC terjun?

Alhamdulillah selesai jugak program DCS TALK 2012 yang berlangsung kat DK2 semalam...sem ni something unexpected jadik..before ni kalau kitorang buat agm..memang payah nak tengok student datang..
Semalam seriously penuh giler DK2 tu...kesian kat kawan-kawan + adik-adik aku kene duduk kat tangga...tapi bende dah jadik kan,yang penting majlis tu dah habis dah pun..

Sesuatu yang unexpected sangat-sangat yang jadik adalah....jeng jeng jeng...dengan tiba-tiba aku di invite oleh encik BASYAR kite ni untuk jadik partner die sebagai MC...what? aku? MC? first-first die ajak tu memang aku bangkang habis-habisan lah..tapi bila pikir balik...susah orang nak dapat pengalaman ni kan...
so aku pown terima dengan berat hatinye...

Disebabkan kelambatan Basyar semalam, aku tak dapat buat preparation dengan betul2..memang MC koboi lah aku semalam...dapat buat sikit2 text untuk program tu...then seperti yang dijangkakan, aku pembuka majlis tu...tapi tapi aku gagap mase cakap tu...segan giler wooo~~ junior2 tengok aku...ahhh xdapat di bayangkan..tapi alhamdulillah dapat jugak handle sampai lah majlis habis...

Feedback dari member? entah lah..tak tanye pulak...lagipun tak sanggup pulak aku nak dengar komen2 diorang...heeeee....at least aku dah penah try, insyaallah lepas ni akan try bende lain pulak.....

Nak cerite pasal tu je sebenarnye, until then see ya next post ye!

:Aku rela merasa sakit seorang diri, kerana jika engkau
 merasakannya aku pasti kau tidak akan mampu bertahan..

with love yantie